Přísná Alena. Exministryně Schillerová přitvrdila, má to pomoct Babišovi na Hrad

Bývalá ministryně financí a předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová ve svých mediálních projevech přitvrdila. Zatímco před volbami se snažila nechodit do konfliktů a věci většinou vysvětlovat s úsměvem na tváři, v opozičních řadách přitvrdila. Podle informací z tábora hnutí ANO jde o taktiku, jak pomoci bývalému premiérovi na Hrad. Sama Schillerová to odmítá.

Plán je takový, že zatímco poslanci ANO v čele se Schillerovou mají vystupovat tvrdě a ostře, předseda ANO Andrej Babiš bude ukazovat vlídnější a smířlivější tvář a ve svém obytném voze bude obrážet Českou republiku v rámci prezidentské kampaně.

„Šéf teď bude vystupovat jako ten, kdo zachraňuje a nerozděluje společnost. Padlo rozhodnutí, že do Fialovy vlády budou zajíždět hlavně poslanci. On bude stát jakoby mimo a ukazovat přívětivou tvář. Nehodlá se účastnit přestřelek ve Sněmovně. Bude se soustředit na své turné v obytňáku,“ popsal pro Neovlivní pod podmínkou anonymity jeden z Babišových spolupracovníků.

Redakci CNN Prima NEWS se podařilo informace ověřit od dalších zdrojů z ANO. Bývalá ministryně financí však odmítá, že by šlo o nějaký plán, jak pomoci Babišovi na Hrad. „Nic takového neproběhlo. Jsem předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO, tak samozřejmě občas komentuji i jiné věci než ekonomiku. Vždy jsem ale ve svých komentářích věcná a férová. Rozhodně nebudu kritizovat za každou cenu,“ napsala CNN Prima NEWS Schillerová.

Do nové vlády se Schillerová pustila na Twitteru kvůli přípravě nového státního rozpočtu. Její příspěvek vyvolal spor s šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

„Před rozpočtovým provizoriem jsem varovala, ale vláda se dušovala, že to žádné dopady mít nebude. Tady je výsledek. Stát není ani schopný zaplatit zálohu za lék paxlovid, který je dle odborníků účinný proti omikronu,“ kritizovala bývalá šéfka státní kasy.

„Paní poslankyně, pokud jste rozpočtové provizorium nechtěla, neměla jste hospodařit s dluhem více než 400 miliard korun. Takový rozpočet by schválil jen ten, komu na naší zemi nezáleží. Takhle jednoduché to je,“ reagovala na kritiku Pekarová Adamová.

Schillerová odpověděla ostře: „Děkuji za radu. Nicméně zastávám názor, že kdo zatím vůbec nic nepředvedl, měl by s radami šetřit jako se šafránem.“

Babiš se chystá s obytňákem objíždět Česko

Šéfka poslanců ANO se také pustila do nového ministra financí Zbyňka Stanjury, že výsledky státního rozpočtu zveřejnil až 6. ledna. Ministerstvo financí běžně oznamuje údaje o státním rozpočtu v prvních dvou pracovních dnech nového roku. Stanjura si podle ní chtěl prodloužit Vánoce.

„Nerozumím tomu, proč se to děje. Možná je pan ministr Stanjura v Opavě a prodloužil si Vánoce, to může být jedna z variant,“ řekla Schillerová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Nový šéf státní kasy přitom už před Vánoci oznamoval, že tento termín v lednu posune tak, aby stihl jako první informovat své kolegy v kabinetu.

Expremiér Babiš ještě definitivně neřekl, jestli bude na Hrad kandidovat. Několikrát ale naznačil, že to zvažuje. Po Vánocích například oznámil, že si pořídil obytný vůz, se kterým chce objíždět Českou republiku.

Tagy:
Andrej Babiš Alena Schillerová opozice Sněmovna ANO volby vláda vláda Petra Fialy prezidentské volby 2023