Schillerová kritizuje Fialův projev: Obrovské zklamání, vláda začala úplně špatně

Alena Schillerová

Schillerová kritizuje Fialův projev

Obrovské zklamání, pokračuje volební kampaň, zkritizovala bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) novoroční projev premiéra Petra Fialy (ODS). Nesouhlasila zejména se slovy o státním rozpočtu a inflaci.

„Je to obrovské zklamání. To není to, co Petr Fiala sliboval. Měla jsem pocit, že pokračuje volební kampaň, jak se zkrotí inflace a státní rozpočet, ale neslyšíme jak. Když mluvil o populismu, vůbec jsem mu nerozuměla,“ uvedla Schillerová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Fiala v projevu slíbil, že jeho vláda bude usilovně pracovat v nastaveném tempu. „I když nám vydrží celý rok, budu rád, když první výsledky pocítíte už na jeho konci. Vyhrát nad inflací totiž nelze ze dne na den. Zdědili jsme rozpočet s obrovským schodkem a na jeho zaplacení si budeme muset opět půjčit,“ opřel se Fiala do předchozí vlády s tím, že jeho kabinet se aktuálně snaží rozpočet seškrtat.

Schillerová podotkla, že inflace odejde během roku a půl či dvou stejně tak, jako přišla. „Ozbrojeným složkám se dá ve vztahu k inflaci pakatel. Začali úplně špatně, přitom od 1. ledna se zvedají platy ústavních činitelů o 6 procent, to jsou tisíce korun měsíčně,“ konstatovala.

Bývalá vicepremiérka také odmítla, že by předsednictví Česka v Evropské unii nebylo připraveno. Jediný, kdo je nepřipravený, je prý s ohledem na zavádění konkrétních řešení jen nová vláda.

„Kdyby řešení měla, dávno by na všem mohli dělat. Úředníci jsou zvyklí pracovat kdykoliv, ale musí mít jasné politické zadání. To je přesně ono. Tady se vytvořily obrovské sliby a očekávání, bude to ale na úkor lidí. Řešila jsem sedm rozpočtů a jednala o problémech s odboráři, takže je znám a pamatuji si je. Jsou to prázdná hesla,“ pokračovala v ostré kritice.

Vystrčil a Babiš mluvili dobře

Během soboty tři rozdílné projevy. „Smířlivý projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila, smířlivý projev expremiéra Andreje Babiše na jeho sociálních sítích a projev vykopávající příkopy od Petra Fialy,“ zdůraznila.

Přece jen ale našla něco pozitivního. „Snažil se apelovat na lidi ze stran zodpovědnosti u covidu,“ pochválila závěrem současná opoziční politička svého oponenta.

Premiér Petr Fiala bude hostem první nedělní Partie Terezie Tománkové v roce 2022. Pořad můžete sledovat ZDE nebo na Primě a CNN Prima NEWS od 11 hodin.

Tagy: