Schillerová: Místo aby ministr financí makal od rána do večera, asi si prodloužil Vánoce

Alena Schillerová

360° 3.1.2022 21:15

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová považuje za nestandardní, aby vláda premiéra Petra Fialy (ODS) s výsledky státního rozpočtu přišla až 6. ledna. „Nerozumím tomu, proč se to děje. Možná je pan ministr Stanjura v Opavě a prodloužil si Vánoce, to může být jedna z variant,“ řekla Schillerová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Bývalá ministryně financí nový kabinet zkritizovala i za jeho sliby ohledně přepracování rozpočtu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce s výsledky státního rozpočtu nejdříve seznámit kolegy z vlády. Zveřejnění údajů za prosinec se tak místo úterý odkládá až na čtvrtek. Ministerstvo financí běžně oznamuje údaje o státním rozpočtu v prvních dvou pracovních dnech nového roku. Letos však přišla změna.

„Je to nestandardní krok. Jde o zakončení účetnictví státu, nejde na tom nic měnit. Nicméně zítra měla být tisková konference. Neumím si představit, že by se takovéto prodlení dělo za mého vedení či vedení Andreje Babiše,“ řekla Alena Schillerová.

Podle ní je možné, že si chtěl nový šéf resortu financí prodloužit vánoční svátky. „Místo toho, aby byl na ministerstvu od rána do noci, jak jsem byla já v době covidu zvyklá. Nebo tomu jen prostě nerozumí,“ dodala.

Místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček nevidí na přístupu Stanjury nic nestandardního. „Myslím, že ten schodek se bude pohybovat mezi 420 až 410 miliardy. Je to smutné a rekordní, ale na tom čísle se nedá nic moc změnit. Možná pan ministr Stanjura považuje za férové čísla nejdříve zmínit kolegům ve vládě,“ řekl.

Schillerovou rovněž rozčílilo, že Fialův kabinet dosud neprozradil, jak konkrétně chce seškrtat 80 miliard, aby její původní návrh nového schodkového rozpočtu dostal z 377 pod 300 miliard.

Fiala: Návrh předložíme jako celek

„Kde peníze ušetříme, řekneme velmi brzy, protože na rozpočtu velice intenzivně pracuje tým kolem pana ministra Stanjury a musíme ho ve vládě schválit do konce ledna. Udělali jsme krok ke konsolidaci rozpočtu, to znamená úsporu více než sedm miliard korun,“ řekl Fiala v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

Jenže sedm miliard zatím není zdaleka slibovaných 80 miliard. Fialova vláda zároveň nemůže sahat na mandatorní výdaje a prý nechce zvedat daně ani lidem příliš ztěžovat život.

„Zprávy od Zbyňka Stanjury mám, ale nebudu to komentovat, než bude předložen návrh jako celek. Chceme to dělat trošku jinak než předchozí vláda. Nechceme politiku, že ministr chodí za ministrem, pak se veřejně přetahují o to, že někdo přidá půl miliardy, nebo nepřidá. My chceme, aby šlo o rozhodnutí vlády, které bude kompetentní a dobře nachystané,“ dodal Fiala.

Toto vyjádření Schillerová označila za „alibismus, výmluvy, bezradnost, neznalost“. Že se vláda stále chce dostat pod 300 miliard, podle Fialy ale nadále platí.

„Zkrátka musíme dosáhnout nějakého snížení toho deficitu. Není možné, aby byl tak vysoký, jako ho nachystala předešlá vláda. Cíl je, aby deficit nepřekročil 300 miliard korun. I to je moc. Je to dluh, který budeme splácet. To si všichni musí uvědomit,“ řekl premiér.

S tím v pořadu 360° souhlasil i Skopeček: „Pevně věřím, že pan ministr Stanjura ušetří těch 80 miliard. Kdyby to bylo jen na mně, je to 100 miliard, ale koaliční partneři byli proti. Jsme v katastrofální finanční situaci a vláda to musí zvládnout. Ušetřit ty peníze musí, protože v dalších letech přijdou ještě těžší časy.“ V tomto případě se Skopeček obává zvyšující se inflace.

Tagy: