Na opravdovou reformu důchodů nemáme, řekla Matesová. Popsala překážky nejen v ekonomice

Ekonomka Jana Matesová

K VĚCI 26.7.2023

Plánovaná „důchodová reforma“ je spíše souhrn parametrických změn. Abychom nastavili dlouhodobě udržitelný systém, je třeba mít zdravé veřejné finance. K projednávaným změnám v důchodovém systému to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedla ekonomka Jana Matesová. Podle ní je v tomto ohledu Česko spíše na řecké cestě a je nutné se oprostit od politiky „po nás potopa“.

Naplánované jednání o „velké důchodové reformě“, které má řešit Sněmovna během podzimu tohoto roku, podle Matesové nelze vnímat jako skutečnou změnu tohoto druhu. „Spíš bych to nazývala parametrickými úpravami. Nejde o změnu systému v takové podobě, aby byl opravdu dlouhodobě udržitelný a současně motivoval lidi k vlastnímu šetření na důchod,“ míní ekonomka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zlámalová: Lidí, kteří budou žít z penzí, musí být méně. Strávit v důchodu 26 let není normální

„Nevím, zda někdy v budoucnu naší země taková úprava přijde. Určitě to nebude v příštích deseti či patnácti letech, a to nejen kvůli politickému ovzduší, ale především z toho důvodu, že si to česká ekonomika nemůže prostě dovolit. Aby bylo možné spustit pilíř povinného spoření si na důchod, musíte mít velmi zdravé veřejné finance,“ prohlásila v pořadu K věci.

Podle ekonomky je problémem také unáhlená argumentace opozice, která každou výraznější snahu o úpravu smete pod stůl. „Jsme skutečně na řecké cestě, která začala zhruba před 20 lety přesně takovým způsobem, jakým jdeme aktuálně my. Nastavíte systém, který je neudržitelný, a když se někdo pokusí ho zkrotit, opozice začne ihned namítat, že vláda okrádá důchodce,“ řekla. „Musí nastat doba, kdy se všechny politické strany a hnutí shodnou na tom, že nechtějí prosazovat politiku ‚po nás potopa‘, kterou vidíme v posledních letech,“ upřesnila Matesová.

Ekonomka v pořadu K věci také přiblížila, jak ovlivní snížená valorizace jednotlivé výše důchodů. Na její celý komentář se podívejte ve videu výše.

Tagy:
ekonomika Jana Matesová důchodová reforma důchody K věci Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod