Drsné záběry z bojů. Ruský voják přežil jízdu „tanku duchů“, venku ho dorazil ukrajinský dron

Opuštěný ruský tank v Izjumu, 13. září

Matyáš Zrno a Jiří Šedivý k osvobozování Chersonu

Během ruské invaze na Ukrajinu dochází až ke kuriózním incidentům. Velmi podivnou událost zdokumentoval jeden z ukrajinských dronů. Natočil ruský tank, jehož posádku pravděpodobně zabila, nebo poranila ukrajinská palba. Tělo některého z ruských vojáků nejspíš ale nadále drželo plyn i páku zatáčení doleva. Obrněnec tak jezdil neustále dokola, až v krajině vyjezdil obrovský kruh. Lidé na sociálních sítích stopu přirovnávali k obrazcům v obilí, které jsou přisuzovány mimozemšťanům.

„Ruský tank T-80BV byl zasažen ukrajinskou palbou. Úder posádku zabil, nebo zranil. Motor obrněnce ale stále běžel, což vedlo k na první pohled nekonečné sérii okruhů,“ konstatovala jízdu tanku stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje technické stránce bojů na východní i jižní frontě.

Na přiloženém videu je vidět poničený T-80BV, který v neobydlené oblasti kroužil neustále dokola. Vyjetá stopa ukazuje, že počet udělaných „koleček“ byl opravdu značný. Skutečně se tedy nabízí verze, že tělo zraněného, či mrtvého řidiče obrněnce pomocí ovládacích pák nutilo stroj do kombinace jízdy vpřed a zatáčení doleva.

„Jedná se o takzvaný ‚tank duchů‘. Pojede dokola, dokud mu nedojde palivo,“ komentovala záběry stránka Visegrád 24. Uživatelé na sociálních sítích si z nekonečného kroužení tanku začali dělat legraci.

Mnoho lidí poukazovalo na podobnost vyjetého kruhu se záhadnými obrazci v obilí, které někteří konspirátoři přisuzují mimozemšťanům. „Je to přistávací dráha pro UFO,“ napsal jeden z komentujících. „Tak takhle se dělají kruhy v obilí,“ přidal se další.

Někteří uživatelé incident přirovnávali k textu známé písničky You Spin Me Round (Točíš mě dokola, pozn. red.). Podle dalších osob pak točení tanku symbolizuje směřování Ruské federace pod vedením prezidenta Vladimira Putina.

Později se na Twitteru objevily další záběry, které ukazují, jak to s ruským tankem nakonec dopadlo. Stroj se po nějaké době zastavil uvnitř bahnitého kruhu. Z obrněnce poté vylezl pravděpodobně jeden z členů posádky, který byl v době kroužení nejspíš omráčený nebo mu jeho poranění bránila v pohybu. Okupanta posléze dorazil ukrajinský dron, který na něj shodil dvě bomby.

Tagy: