Záběry z bojů: Policisté v Kyjevě sestřelili sebevražedný ruský dron. Stačily jim samopaly

Ukrajinští policisté v Kyjevě sestřelili íránský dron ruské armády. (17. října 2022)

Ukrajinští policisté sestřelili íránský dron

Rusko v pondělí stejně jako před týdnem bombardovalo ukrajinská města. 30 bezpilotních letounů íránské výroby udeřilo na Kyjev, 25 z nich se podařilo Ukrajincům zneškodnit. Minimálně jeden úspěšný sestřel si zapsala i ukrajinská policie, a to díky pěchotním zbraním. Záběry nyní kolují po sociálních sítích, jejich autentičnost nicméně není možné v době konfliktu ověřit. Pondělními údery v hlavním městě okupanti zabili minimálně čtyři lidi, celkem je hlášených osm obětí, uvedly ukrajinské úřady.

„Ukrajinští policisté sestřelili íránský dron. Jsou to skuteční hrdinové,“ komentoval záběry poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Na videu je vidět několik ukrajinských policistů, kteří ze silničního mostu stříleli útočnými puškami a dalšími pěchotními zbraněmi na jeden ze sebevražedných íránských dronů Šáhid-136. Ty Rusko v pondělí použilo při úderu na Kyjev i další města.

Policistům se bezpilotní letoun skutečně povedlo sestřelit. Dron spadl nedaleko od mostu na zem, poté vybuchl. Geraščenko zveřejnil další video, na němž mluvil přímo s policisty, kteří bezpilotní letoun sestřelili.

„Zaslechli jsme, jak ten dron letí. Jednali jsme jako tým. Začali jsme po stroji střílet a navzájem jsme se kryli. Dron poté změnil svůj původní směr a nakonec vybouchl na místě vzdáleném asi padesát metrů od nás,“ řekl jeden ze strážců zákona.

Minimálně osm mrtvých

Ukrajinské úřady později zveřejnily konkrétní čísla z ruského masivního útoku na ukrajinská města. Jen na Kyjev zaútočilo během pondělí 30 sebevražedných dronů, přičemž se 25 z nich povedlo ukrajinské protivzdušné obraně zneškodnit. Zbylých pět bezpilotních letounů však udeřilo (nejspíš) podle plánů Moskvy.

Rusové v Kyjevě zasáhli mimo jiné i obytný dům, kde zabili tři lidi. Celkový počet obětí v Kyjevě už vzrostl na čtyři. Mezi mrtvými je i mladý pár, který čekal dítě, uvedl starosta metropole Vitalij Kličko.

Celkově na Ukrajině útočilo 42 dronů. O čtyřech mrtvých informovaly rovněž úřady v Sumské oblasti na severu Ukrajiny. Terčem masivních vzdušných útoků se staly také objekty energetické infrastruktury v Dněpropetrovské oblasti i v několika dalších oblastech na západní Ukrajině, kde byly hlášeny výpadky elektřiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské údery označil za teror proti ukrajinskému obyvatelstvu. Kyjev v reakci na masivní bombardování znovu žádá Západ, aby ukrajinské armádě dodal co nejvíce systémů protivzdušné obrany.

Ukrajinci již od Německa obdrželi první dodávku systémů IRIS-T SLM. Brzy by také znovu měly pomoci Spojené státy. Svou pomoc již přislíbilo i Španělsko, které dodá čtyři systémy Hawk. Západ chce v blízké budoucnosti poskytnout Ukrajině dostatek systémů protivzdušné obrany. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dokonce tento záměr označil za novou hlavní prioritu Severoatlantické aliance.

Tagy: