Příštím premiérem bude někdo z hnutí ANO. Tipuji Havlíčka, odhaduje Paroubek

Jiřího Paroubka současná politická situace nenechává klidným.

INTERVIEW 15.9.2021

Bývalý premiér Jiří Paroubek předpokládá, že příštím předsedou vlády bude někdo z hnutí ANO. Nemusí jím ale být Andrej Babiš. „Tipoval bych pana Havlíčka,“ prohlásil politik v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Hnutí ANO se ve volebních průzkumech stále drží na prvních příčkách. Z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas navíc vyplývá, že nejpřijatelnějším předsedou vlády pro voliče (42 procent dotázaných) je právě Andrej Babiš.

Někteří političtí lídři však nejedenkrát prohlásili, že do povolební spolupráce s předsedou hnutí ANO nepůjdou. Uvedl to předseda ODS Petr Fiala nebo předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Do spolupráce s Andrejem Babišem nechce jít ani Tomio Okamura (SPD). „Příští premiér bude velmi pravděpodobně někdo z hnutí ANO, ale nemusí jím být Andrej Babiš,“ uvedl v pořadu Interview Jiří Paroubek.

„Ve straně je několik lidí, kterým Babiš důvěřuje, na prvním místě asi ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Ten by to mohl být,“ prozradil svůj tip Paroubek.

Osobní útoky k politice patří

Do voleb zbývájí necelé čtyři týdny a kampaně politických stran směřují do svého finiše. Politici se snaží nahnat voliče, kde se dá.

„Míra sprostoty je pořád někde vidět. Útok na Andreje Babiše přes Andreje Babiše ml. je velmi nechutný a nepatří do předvolební kampaně,“ okomentoval Paroubek tiskovou konferenci hnutí ANO, která proběhla začátkem září v Ústí nad Labem. Na ni kromě samotného premiéra dorazil právě jeho syn a otce například obvinil z toho, že oblbuje český národ.

Paroubek to považuje za jasnou předvolební kampaň. „Ti, kteří říkají, že to nebylo součástí kampaně, lžou. Má to zaměstnat Andreje Babiše a nepříznivě ovlivnit jeho chování na veřejnosti, protože pokud se dostáváte do stresu, děláte chyby,“ vysvětlil bývalý premiér.

Podle Paroubka ale nejde o ojedinělý případ. „Myslím si, že ta kampaň je zhruba na té úrovni kultury, jako byla vždycky. Osobní útoky asi k politice patří,“ řekl Paroubek.

Tagy: