Příští rok by byla elektřina za 20 Kč za kWh. Snížení je výrazné, tvrdí vládní expert

Martin Pacovský a David Havlíček debatovali o zastropování cen.

Vláda rozhodla o zastropování cen energií. Reálně hrozilo, že by se cena za elektřinu pohybovala příští rok kolem 20 korun za kWh. Po zastropování ale bude cena kolem 7 korun. Krok kvitují i distributoři energií. Podle šéfa Pražské plynárenské bude systém přehlednější než s úsporným tarifem. Otazník podle něj ale visí nad systémem kompenzací. Jak se zastropování odrazí na inflaci? I o tom debatovali na CNN Prima NEWS David Havlíček, člen NERV, a Martin Pacovský z Pražské plynárenské.

Podle Davida Havlíčka, člena Národní ekonomické rady vlády (NERV), je snížení cen výrazné. „Rozdíl je skutečně enormní. Hrozilo, že příští rok tady budou ceny elektřiny 20 korun za kWh a nakonec budou okolo sedmi korun,“ přiblížil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Zastropování cen kvituje také Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské. „Myslím, že to je dobrá zpráva pro naše zákazníky a pro obyvatelstvo. Trochu se zmenší nejistota kolem cen energií,“ uvedl. „Říct dvě jasné částky, které budou nějakou omezenou dobu zastropovány, mi přijde jako celkem rozumné řešení,“ dodal.

Pacovský ovšem namítl, že nejistota naopak vzniká pro dodavatele, kteří zatím neznají detaily systému kompenzací. „Není zatím úplně jasno, jak přesně budou fungovat vzorce výpočtu oprávněných nákladů a oprávněného zisku,“ zmínil a poznamenal, že bude obtížné systém zastropování ukončit. „Přinese to obrovské přerozdělování mezi výrobci a zákazníky. Bude obtížné pak říct, že se ta cena ruší,“ upozornil na další aspekt vládního kroku.

Může to zpomalit inflaci

Podle Havlíčka může tento vládní krok okamžitě dopadnout na vývoj inflace. Ta se pohybuje přes 17 %. „Určitě může zpomalit (inflaci) a dopad může být okamžitý,“ řekl optimisticky.

Ve středu se pak vláda kvůli energetické krizi sejde znovu. Tentokrát bude jednat o řešení pro velké firmy a podniky. „Diskuze nebude o stropu jako takovém, ten se bude pohybovat v obdobné výši, která teď byla stanovena pro domácnosti. Bude se jednat spíše o techniku, jakým způsobem k tomu přistoupit,“ uzavřel Havlíček.

Tagy:
domácnost elektřina energie ceny inflace plyn Pražská plynárenská vláda Národní ekonomická rada vlády Martin Pacovský zastropování David Havlíček