Ekonom: Bez zastropování cen energií by lidé platili trojnásobek. Má to však svá úskalí

Ekonom Pavel Peterka

Ekonom Peterka k zastropování cen energií

Vláda v pondělí představila maximální ceny energií pro domácnosti. Za plyn zaplatí maximálně tři koruny, za elektřinu šest korun za kilowatthodinu. Ekonom Pavel Peterka v pořadu Nový den podotkl, že bez zastropování cen by domácnosti zaplatily až trojnásobek oproti poslednímu roku. Zároveň však varoval před úskalími tohoto rozhodnutí.

„Pokud by k zastropování cen energií nedošlo, tak by v letošní zimě domácnosti mohly platit až třikrát více než v posledním roce. Cenový strop povede k tomu, že bude zdražení maximálně dvojnásobné. Stále budou řešit drahé energie, ale nebudou tak vysoké, jak by tomu bez cenového stropu bylo,“ uvedl Peterka v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Podotkl však, že opatření vlády, které představila v pondělí večer, má svá úskalí. „Primárně jde o obrovskou zátěž pro státní rozpočet. Nejde jen o zavedení cenového stropu. Kdyby elektrárny měly vyšší náklady na výrobu energie než je stanovený strop, tak by hrozilo, že by svou výrobu nezačaly –nevyplatilo by se jim to. Vedlo by to k výpadku elektrické energie v domácnostech či klíčových institucích,“ varoval před možným důsledkem.

Jak splatíme dluh?

Stát proto v takovém případě musí cenu zadotovat a rozdíl stropu proti nákladům vyrovnat. „Průběžné odhady ministerstva financí hovoří o tom, že během letošního roku a toho následujícího, by toto mělo vyjít na zhruba 130 miliard korun, což je obrovská zátěž pro rozpočet. Nevíme, jak se ceny elektřiny a plynu budou dále vyvíjet. Je dost možné, že zátěž bude i dvojnásobná,“ pokračoval.

Vyšší náklady opatření by tak mohly vést k obrovskému zadlužení veřejných financí. „Vše bude financováno na dluh v době drahých dluhopisů a dluhového financování, které všichni občané a firmy budou muset v následujících letech zaplatit. To se podepíše například na vyšším výběru daní nebo minimálně na vyšší dluhové službě státního rozpočtu,“ uzavřel expert.

Sníží zastropování cen obavy lidí, kteří se snaží předzásobit například uhlím či dřevem? A otáčí se trend inflace? I o tom byla řeč v rozhovoru, který najdete v úvodním videu.

Tagy: