Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž z Brněnska si za trýznivou vraždu odpyká 17 let

Za vraždu své družky v Rajhradě na Brněnsku si devětašedesátiletý Josef Nečas odpyká ve vězení 17 let. Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek potvrdil rozsudek brněnského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Podle obžaloby Nečas na podzim 2022 ženu polil hořlavinou a zapálil ji. Muž vinu u odvolacího soudu znovu popřel. Za vraždu mu původně hrozila sazba 15 až 20 let vězení. Podle soudu je uložený trest přiměřený.

Událost se stala předloni 25. listopadu pozdě večer. Muž družku podle žalobce zapálil, když ležela v posteli. Ohořelé tělo našli hasiči, kteří likvidovali požár. Podle znaleckých posudků žena zemřela v důsledku požáru, který vypukl v době jejího života. Vznikl v místnosti, v níž byla. Hasiči vypověděli, že po vstupu do místnosti cítili zbytky benzinu. Vyšetřování nakonec potvrdilo, že požár někdo založil úmyslně. Ve spisu také stojí, že dveře byly zabarikádovány kameny a kbelíkem s barvou. Možnost náhodného vzplanutí soud vyloučil, hasiči vyloučili i technickou závadu. „Jedinou verzí je varianta, že požár úmyslně založil obžalovaný,” uvedl soud.

ČTĚTE TAKÉ: Posedla vás bába šedivá, hřímal Bůh šašek v Plasích. Démony vyháněl bitím žen, byly mu vděčné

Obžalovaný utrpěl popáleniny, hasiči ho našli ve vedlejší místnosti. Nečas již dříve uvedl, že si nepamatuje, co se tehdy stalo, probral se prý až v nemocnici. Soužití páru bylo podle spisu komplikované, svou roli hrál ve vztahu i alkohol.. Podle obhájce nebyly vyloučeny všechny skutečnosti, jak se skutek stal. Napadl i to, že je jeho klient souzen za vraždu spáchanou zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, za což mu hrozil vyšší trest. U soudu navrhoval, aby případ vrchní soud buď vrátil zpět na kraj, nebo obžalovaného zprostil.

Do řízení se také připojily s nárokem na úhradu nemajetkové újmy dvě dcery zemřelé, každá požadovala 1,1 milionu korun. Krajský soud jim přiznal dohromady asi milion korun, se zbytkem nároku je odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdrogovaný Ukrajinec zmlátil lékařku a sestřičku v Litoměřicích. Soud ho vyslechl přes video

Tagy:
Brno Jihomoravský kraj soud krimi zapálení vražda Josef Nečas Rajhrad