Přívalové deště i centimetrové kroupy. V Česku udeří silné bouřky, platí výstraha

Bouřka na Uherskohradišťsku (autor: Richard Klofáč / Lovci Bouřek / FB)

Počasí (9.9.2022, 8:10)

Odpoledne a večer se mohou v západní polovině země objevit silné bouřky s přívalovým deštěm, nárazy větru a menšími kroupami, uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pro které kraje platí výstraha?

Meteorologové v pátek dopoledne vydali výstrahu. V platnosti je od 13. do 20. páteční hodiny. Týká se celé Prahy, Středočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje. Dále by varování měli vzít na vědomí lidé z části Jihočeského kraje.

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek se srážkovými úhrny kolem 30 mm, menšími kroupami kolem 1 cm a nárazy větru kolem 20 m/s,“ uvádí meteorologové. Radí, aby se lidé měli na pozoru před padajícími větvemi či poletujícími předměty. Na pozoru by měli být také řidiči. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů či sklepů,“ doplnili.

Déšť neustane

Noc na sobotu pak bude oblačná až zatažená a vyskytnout se mohou ojedinělé přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 14 až 10 °C. Přes den bude obloha oblačná až zatažená. Ojediněle se opět vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou k 16 až 20 °C, na jihovýchodě území pak až k 22 stupňům. Vítr bude mírný s rychlostí 2 až 6 m/s.

neděle bude oblačná až zatažená s občasnými přeháňkami. Ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Ve večerních hodinách bude od západu ubývat oblačnosti a ustanou i srážky. Nejvyšší teploty budou podobné těm sobotním, v noci však klesnou ke 13 až 9 °C.

Tagy: