Drogy pohlcují české děti. V nemocnicích jich končí 30krát víc než před 10 lety, tvrdí lékaři

Kratom vyzkoušel každý pátý středoškolák.

Stále více dětí končí v nemocnici kvůli drogám

V nemocnicích končí stále více dětí kvůli drogám. Oproti období před deseti lety jde podle některých lékařů až o třicetinásobek. Zkušenosti dětských pacientů s návykovými látkami se týkají jak ilegálních, tak těch volně dostupných v automatech.

Agresivita, průjem a zvracení. To je jen pár příznaků, které vykazují děti na ambulantních příjmech v nemocnicích poté, co přijdou do styku s drogami.

ČTĚTE TAKÉ: Kratom jako heroin? Pokud se nestihne regulace, hrozí látce zařazení mezi zakázané drogy

Na dětském oddělení v písecké nemocnici přijmou každý měsíc asi tři děti, které vykazují známky po požití drog. „Obecně nám stoupá počet dětí, které jsou přijaté se sociální problematikou, to znamená psychické problémy, sebepoškozování a velmi často s tím souvisí konzumace drog,“ potvrdil primář tamního dětského a dorostového oddělení Karel Chytrý pro CNN Prima NEWS.

Přispívat k tomu mohou podle lékařů například prodejní automaty bez autorizace věku, kde si děti mohou volně dostupné látky typu HHC nebo třeba kratom.

Brzy by však mělo dojít ke schválení novely zákona o návykových látkách. „V nejbližších dnech bude ve druhém čtení a já doufám, že to někdy v dubnu bude na stole prezidenta,“ uvedl odborník na drogovou problematiku Jindřich Vobořil

„Doufáme, že to, co je připravené v poslanecké sněmovně, ta novela o psychomodulačních látkách, projde a umožní nám vymáhat ověření věku na všech strojích. Protože naší největší komplikací je vymahatelnost,“ podotkl předseda asociace zabezpečení prodejních automatů Vojtěch Ulmann.

A jeho slova potvrdil i jednatel společnosti Atoma Tomáš Riedl: „Za současné situace si nezletilý může prakticky koupit různými cestami všechno. Ani ty čtečky nejsou dokonalé, stačí, když přijde někdo s jinou občankou a koupí si to. Ale do budoucna připravujeme technologii, která by tomuhle měla zamezit a zákazník, který by držel falešnou nebo cizí občanku si nebude moci tento produkt koupit.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Narkoman jako tikající bomba. Expert popsal smrtící nebezpečí „absťáku“, zmínil i paranoiu

Tagy:
děti Jindřich Vobořil návykové látky kratom drogy zdravotnictví zvracení prodejní automaty agresivita ambulantní příjem Tomáš Riedl Vojtěch Ulmann Karel Chytrý