Problémy před velkými obchody? Naplnění kapacity už po hodině a dlouhé fronty venku

IKEA

Problémy před velkými obchody

Na sociálních sítích se objevují fotky dlouhých front před většími obchody. Například IKEA, která na webových stránkách uvádí aktuální počet návštěvníků, mívá ve svých prodejnách téměř naplněnou kapacitu už hodinu po otevření.

Stačilo deset minut na to, aby se v neděli ráno v obchodě IKEA v Praze na Černém Mostě nashromáždilo přes 400 lidí. Za další hodinu jich bylo přes tisíc. Prodejna má přitom podle současných vládních nařízení kapacitní limit 1 400 návštěvníků. Kapacita pobočky v Ostravě se zcela naplnila ještě před polednem.

Statistiky, které IKEA uvádí na svých stránkách, ukazují, že kromě soboty a neděle bývají pobočky plně obsazené i v pondělí a v úterý. Vzhledem k blížícím se Vánocům se dá očekávat, že lidí v obchodech bude nadále přibývat.

„Po Vánocích očekávám stejnou frontu na odběrovém stanovišti. V době internetu a možnosti nákupu skrze něho by si to lidi mohli odpustit,“ komentuje velké fronty jeden z uživatelů na Facebooku. Mnoho lidí se však návštěvníků obchodů, kteří tvoří dlouhé fronty, zastávají. „Lidé si zkrátka jdou konečně nakoupit, protože doteď nemohli. Navíc neví, jak dlouho to ještě bude možné,“ píše další z diskutujících.

„A teď mi řekněte, jak se to liší od fronty na sjezdovkách či u pokladny nebo před stánky s občerstvením,“ podivuje se další uživatel na sociálních sítích.

Rizikové skóre PES přitom dále stoupá. Už týden zůstává ve čtvrtém stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. Pokud se čísla ohledně koronaviru nezlepší, vláda možná v pondělí rozhodne, že se Česká republika vrátí do čtvrtého stupně v systému PES. Nadále otevřeno by tak mohly mít pouze obchody, které prodávají základní potřeby, nebo podniky s výdejem vzdáleně objednaného zboží.

O přechodu do čtvrtého stupně vláda rozhodne v pondělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ovšem podotknul, že případná zpřísněná opatření by se netýkala maloobchodů, což je však v rozporu s navrhnutým systémem PES.

Tagy: