Vytlouká Zelenskyj klín klínem? Na nedostatek vojáků si stěžuje i možný nástupce Zalužného

Zatímco svět očekává, zda bude velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj skutečně odvolán, jeden z jeho možných nástupců si postěžoval na stejnou věc, která trápí i generála. Světová média informují, že rozkol mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a šéfem armády nastal kvůli otázce další mobilizace. Zelenskyj se k povolání nových mužů do zbraně staví chladně, podle Zalužného je ale nezbytná. Na početní převahu Rusů si ale postěžoval i velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj, o kterém se spekuluje jako o Zalužného nástupci, informuje CNN.

„Operační situace zůstává napjatá. Na všech úsecích frontové linie probíhají těžké boje,“ napsal po návštěvě vojáků u města Kupjansk v Charkovské oblasti na svém telegramovém účtu generálporučík Syrskyj.

ČTĚTE TAKÉ: Čistka na Ukrajině: Bídná protiofenziva má stát krk Zalužného, vadil prezidentovi

Situaci na bojišti by podle vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil pomohla další vlna mobilizace. S tím ale hlava státu Ruskem napadené země nesouhlasí. Zalužnyj se minulý týden ve svém stanovisku pro CNN zmínil o své frustraci a poukázal na „neschopnost státních institucí na Ukrajině zlepšit početní stavy ozbrojených sil bez použití nepopulárních opatření“.

Syrskyj, o kterém se spekuluje jako o možném Zalužného nástupci, si na sociální síti na velkou převahu nepřítele postěžoval také. „Nepřítel pokračuje v provádění útočných operací vysoké intenzity a neustále přivádí nové zálohy,“ napsal na svůj profil na Telegramu.

Na velkou početní převahu Rusů upozornil také vysoce postavený armádní mluvčí Illja Jevlas. „Potřebujeme hodně munice, abychom zničili takovou sílu a intenzitu,“ uvedl.

V regionu, který Syrskyj v sobotu navštívil, došlo v posledních týdnech na několika místech k zatlačení ukrajinských sil. Ruský tlak se projevil zejména na skupině osad seskupených kolem vesnice Tabajvka, která leží na hranici Luhanské a Charkovské oblasti.

O konci Zalužného v pozici šéfa ukrajinské armády se spekuluje již od konce ledna. Jako první o něm informoval člen ukrajinského parlamentu Oleksij Gončarenko. Podle informací zahraničních médií měl být Zalužnýj odvolán už v pondělí. Generálovi měla být nabídnuta funkce velvyslance v jedné z evropských zemí, kterou měl ale Zalužnyj odmítnout. Ukrajinské ministerstvo vnitra i mluvčí prezidenta zprávu o odvolání Zalužného popřeli.

Politolog: Bez mobilizace Ukrajina území neosvobodí

K napětí mezi oběma muži se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil také politolog Jan Šír. „Panují mezi nimi koncepční neshody v tom, jak by měla ukrajinská armáda postupovat. Potíž je, že Zelenskyj jako hlava státu, která zodpovídá za strategickou situaci, klade před armádu úkoly, které s množstvím zdrojů, kterými disponuje, není schopna plnit,“ uvedl expert na postsovětský prostor.

K napětí podle Šíra přispívá také to, že je Zalužnyj nejoblíbenějším veřejným činitelem na Ukrajině. Velitele ozbrojených sil podle prosincových průzkumů podporuje 88 procent občanů, zatímco Zelenského 62 procent. Zmínil také generálův požadavek na mobilizaci, který měl být podle zahraničních médií poslední kapkou a důvodem k jeho odvolání.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko zkouší na Ukrajině drony s umělou inteligencí. Útočí i bez povelu, naznačuje analýza

„Pokud Ukrajina hodlá dosáhnout deokupace území, kterých se ruští agresoři zmocnili v roce 2014, tak bez povolání dodatečných zdrojů, a to včetně lidských, to podle mě není reálné,“ dodal Šír.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zničili jsme ruský raketový člun, tvrdí ukrajinská rozvědka. Útok zaznamenala na video

Tagy:
válka armáda Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Charkovská oblast ruská invaze na Ukrajinu Kupjansk Valerij Fedorovyč Zalužnyj Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj