Problémy ve vztahu kvůli válce? Odmítám mluvit rusky, říká Ukrajinec žijící s Ruskou

Ruska Elizabeth a Ukrajinec Eduard jsou spolu dva roky.

Ukrajinsko-ruské vztahy

Eskalující ukrajinsko-ruský konflikt je téma mnoha vzrušených debat mezi lidmi. V Česku mají přitom oba národy silné zastoupení. Jak se válka promítá do vztahů smíšených manželství a jak ovlivňuje dlouholeté přátelské vztahy?

Ruska Elizabeth a Ukrajinec Eduard jsou spolu dva roky. Když se dozvěděli o válce, oba se s tím snažili vypořádat. „Zprvu jsem jenom brečela a nevěděla, co mám dělat a jak to zvládnout,“ svěřila se dívka. Podobně se cítil i její partner. „Byl jsem z toho hodně mimo. První tři dny jsem se nemohl soustředit ani na práci, nebo se usmát. Byl jsem v depresi, protože jsem nic takového neočekával,“ svěřil se Eduard.

Vztahy mezi Ukrajinci a Rusy jsou kvůli válečnému konfliktu stále napjatější, a problémy se nevyhnuly ani Elisabeth s Eduardem. A to i přesto, že se dívka nezastává Ruska nebo Rusů, kteří podporují tamní vládu. „Konflikty se vyvinuly na základě toho, že ukrajinský národ nenávidí ten ruský. Nenávidí Rusy, kteří podporují vládu a nebo jsou neutrální,“ vysvětlil Ukrajinec.

Některé vztahy se utužily

A to byla právě na začátku i jeho partnerka. Na začátku vztahu se spolu navíc domlouvali rusky, to už teď Eduard vzhledem k situaci zásadně odmítá. „Nyní se bavím se všemi Rusy výhradně ukrajinsky. Přijde mi nevhodně se při dané situaci bavit rusky, když jsem Ukrajinec,“ uvedl Eduard.

Ne všechny vztahy si ale prochází krizí. Naopak vztah mezi kamarádkami Kristýnou a Sofií se posílil. „Myslím si, že rusko-ukrajinský konflikt nás nijak neovlivnil, naopak se mezi sebou podporujeme,“ řekla Sofie, která pochází z Ruska.

A podobně to vidí i její kamarádka Kristýna. „Naše vztahy se spíš utužily, než zkazily. Navzájem se podporujeme a víme, o co se jedná,“ řekla Ukrajinka. Co mají Elizabeth a Sofie ještě společného, je fakt, že se už obě nějakým způsobem setkaly s agresí vůči Rusům. „Například jedna známá šla do kavárny a oni ji neobsloužili, protože mluvila s akcentem,“ svěřily se dívky.

Tagy: