CNN: Prověřuj, ale nedůvěřuj. Moskva s agresí jen tak neskončí, může lhát i o ústupu

Jednání ukrajinských a tureckých diplomatů v Istanbulu

Válka na Ukrajině (30.3.2022 11:00)

Podle pozorovatelů diplomatických jednání mezi Ukrajinou a Ruskem se strany blíží k momentu shody, který by mohl způsobit klid zbraní. Z možných podmínek příměří vyplývá, že by se Ukrajina musela zaručit, že nikdy nevstoupí do NATO a zachová si neutrální status. A Rusko začalo mluvit o stahování vojsk od Kyjeva. Americká CNN ale upozornila, že za pohybem armád mohou stát docela jiné záměry.

Za studené války se Spojené státy v politickém dusnu ve vztazích ke Kremlu řídily mantrou „důvěřuj, ale prověřuj“. Podle CNN se ale Vladimir Putin dopustil už tolika podrazů a lží, že Západ raději volí taktiku „prověřuj, ale nedůvěřuj“.

Snad i proto, že ruský způsob diplomacie se zásadně liší od toho západního. Moskva nejprve demonstruje hrubou sílu a teprve ve chvíli nezdaru zasedá k jednacímu stolu. První setkání diplomatů Ukrajiny a Ruska se v kontextu válečného konfliktu uskutečnilo už na konci února, tehdy žádné ovoce nepřineslo. Po opakovaných domluvách se ale teď začíná zdát, že znepřátelené strany docházejí k určitě formě konsensu. Je zřejmé, že to vyplývá ze situace na bojišti, kde se Rusům nedaří zaznamenat výraznější územní zisk.

Chatrné příměří na obzoru?

Podle teoretických podmínek příměří by se Ukrajina musela zavázat, že nevstoupí do NATO a zachová si neutrální status. Dveře do Evropské unie jí ale potenciálně zůstávají otevřené. Kyjev také navrhl, že by se prozatím odložila citlivá otázka Krymu. Rusko zase deklarovalo ústup z pozic kolem Kyjeva. Nic ale nemusí být tak, jak se zdá.

„Nikdo by se neměl opájet nedávným tvrzením Kremlu, že začne zničehonic tlumit útoky u Kyjeva nebo snad dokonce stahovat jednotky ze všech pozic,“ upozornil v úterý mluvčí Pentagonu John Kirby.

Washington totiž nabyl silného podezření, že Moskva na Ukrajině pouze přeskupuje jednotky, aby mohla většinu sil poslat na jih a východ země, kde ruští vojáci zaznamenali doposud největší úspěchy. „Rozhodně to teď nebudeme nazývat ústupem nebo stažením,“ doplnil Kirby.

Ukrajinci v pozoru

Ještě ostražitější než Američané jsou pak logicky Ukrajinci. Ani oni zatím nevidí v ruské rétorice žádnou spásu. „Nic se nezměnilo. Rusové jsou mistři ve lhaní a oblbování,“ sdělil pro CNN někdejší ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Přesto mezinárodní diplomaté vnímají, že přes všechny obavy a ostražitost znamená současný stav jednání určitý posun. Ten se může odrážet jak na bojišti, tak i na politickém poli.

„Je to stále zlé. Ale vyhlídky jsou lepší než aktuální stav. Stále agresivní, stále odporné, ale už ne tolik jako jejich původní cíle,“ sdělil pro CNN John Herbst, bývalý americký velvyslanec na Ukrajině, kde hájil zájmy své vlasti v letech 2003 až 2006.

Tagy: