Proč matky páchají sebevraždu i s dítětem? Může za to těžká deprese, vysvětluje psychiatr

Případy sebevražd s dětmi

Případ matky, kterou policisté vytáhli s malým chlapcem ve středu večer z řeky Blanice u jihočeských Vodňan, otřásl celým Českem. Žena chtěla zřejmě spáchat sebevraždu. Bohužel se nejedná o výjimku. Případů, kdy se rodič rozhodne své problémy řešit sebevraždou a chce přitom zabít i své dítě, je více. Často se jedná o ženy v tíživé situaci, které se cítí být bezmocné.

Informaci o tom, že chtěla žena ukončit život svůj i svého dítěte, dokazují zprávy ze sociálních sítí, které má redakce Krimi zpráv k dispozici. Loučila se v nich se svým okolím a zároveň v nich osočila svého partnera, že ji mlátil, když byla těhotná. Policii ale nic z toho zřejmě nehlásila. „Teď buď frajer! Náš život skončil, sbohem,“ měla napsat žena v jednom ze svých příspěvků.

Podobných incidentů se v Česku v minulých letech odehrálo více. V červnu 2012 dala matka své nezletilé dceři hypnotika a antidepresiva, poté pustila plyn u sporáku. Když se do bytu dobývali hasiči, dceru vzala do náruče a skočila z balkonu z desetimetrové výšky. Obě skok přežily, matka ale zůstala na vozíku. Za pokus o vraždu byla tehdy odsouzena na 8 let. Nechtěla se údajně dělit o svou dceru se svým bývalým manželem, a tak se rozhodla, že zabije sebe i dítě.

Další tragický incident se odehrál v červnu 2016. Z okna v sedmém patře paneláku v Brně Kohoutovicích měla 32letá matka nejdřív vyhodit svoji šestiletou dceru a následně skočit za ní. Matka zemřela na místě, o život holčičky lékaři bojovali v nemocnici. Nakonec i ona svým zraněním podlehla.

Neunesla zhoršující se stav svého syna

Téhož roku na konci srpna srazil v Chomutově na kolejích vlak matku se synem. Vyšetřování ukázalo, že to nebyla nehoda. 45letá žena měla svého postiženého 20letého syna pod vlak stáhnout. Neunesla údajně jeho zhoršující se zdravotní stav. „Kluk byl nemocný a ona spáchala sebevraždu a toho kluka zatáhla k sobě. Byl autista,“ řekla obyvatelka Chomutova.

Co vede sebevraha k tomu, aby svůj život ukončil spolu s dítětem? „Nejčastěji se jedná o takzvanou rozšířenou sebevraždu při těžké endogenní depresi. Motivy těchto lidí nejsou normální, pochází z depresivního nemocného mozku,“ vysvětlil psychiatr Karel Moravec. Tito lidé pociťují podle něj extrémní neschopnost žít, extrémní pocity viny a pocity toho, že jsou nejhorší a nejšpatnější lidé na světě.

„Ta rozšířená sebevražda zároveň obsahuje i to, že nesmí žít ani dítě. Jeho matka se bludně domnívá, že nejlepším řešením pro něj bude, když zemře spolu s ní. Jde o těžký a nemocný stav,“ doplnil Moravec.

Tagy: