Proč Ukrajinci nedobyli Krym? Přepočítali jsme se, na vině je i Západ, říká Zelenského muž

Ukrajinští vojáci z útočné brigády Burevij během cvičení na severu země

CNN: Ukrajinská speciální operace na Krymu za pomoci vodních skútrů

Ukrajinské předpovědi o dobytí Krymu v letošním roce zatím nevyšly. Stojí za tím nenaplnění předpokladů matematické analýzy, uvedl Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ta měla zohlednit situaci se zdroji v Rusku i na Ukrajině, Kyjev v ní zároveň počítal s rychlejšími dodávkami zbraní ze Západu. Jenomže došlo ke zpožděním, čemuž Podoljak mimo jiné přičítá pokračující okupaci ukrajinského poloostrova.

„Ukrajina bude schopna osvobodit Krym do pěti až sedmi měsíců. Možná je to příliš optimistické, ale je to matematicky ověřené,“ uvedl v dubnu Podoljak pro Svobodnou Evropu. Odhad podle něj vycházel z podrobné analýzy. „Kolik a jaký druh zbraní je potřeba, kolik zbraní a kdy budou doručeny, kdy a jak budou fungovat protiruské sankce, kolik jich bude mít a jak bude Rusko utrácet peníze,“ shrnul její podobu ve čtvrtečním rozhovoru pro ukrajinský Kanal 24.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinovi řekl, ať drží hubu. Teď chci být prezidentem já, hlásá z vězení ruský „Frankenstein“

Jedním z problémů podle něj bylo zpoždění v některých dodávkách munice. „Pokud jsme se dohodli na určitých prostředcích války, měli bychom je mít do sedmi až deseti dnů, tak dlouho, jak je potřeba pro logistiku, a ne za 90 až 120 dní,“ zdůraznil prezidentův poradce. Když dochází k významným zpožděním, okupanti podle něj mají čas se připravit na strategickou obranu.

V rozhovoru Podoljak zmínil i množství světových společností, které v Rusku nadále operují a tím agresorovi umožňují dále financovat válku. Kdy se Ukrajincům podaří získat Krym zpět, nyní podle něj stále plně závisí na penězích v Rusku, zdrojích na Ukrajině, zbraních v obou zemích a načasování jejich použití.

Důležitá je podle něj i ukrajinská schopnost rychle se přizpůsobovat aktuálním podmínkám boje. „Například když se ukáže, že obrněná vozidla nejsou klíčová ve fázi prorážení obrany, potřebujeme jiné zbraně – drony, dalekonosné rakety, systémy pro vedení elektronické války, letectvo. Jen pak můžeme předpovídat načasování osvobození Krymu a dalších okupovaných teritorií,“ prohlásil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci zveřejnili děsivý příběh rodiny z Doněcké oblasti:

Tagy:
válka zbraň Ukrajina dodávky Západ Krym Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu