Putinovi řekl, ať drží hubu. Teď chci být prezidentem já, hlásá z vězení ruský „Frankenstein“

Vězněný ruský nacionalista Igor Girkin oznámil, že se chce v nadcházejících volbách ucházet o prezidentský úřad. Informoval o tom nezávislý ruský server Sota, který se odvolal na Girkinův dopis z vazby. Bývalý velitel proruských separatistů na Donbasu je v Rusku od léta ve vyšetřovací vazbě kvůli obvinění z podněcování k extremistické činnosti. Jako stoupenec války proti Ukrajině kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Vladimira Putina a označoval je za neschopné.

Girkin, známý také jako Igor Strelkov, zároveň hraje ústřední roli v kauze dopravního letadla sestřeleného v roce 2014 nad východní Ukrajinou. Nizozemský soud ho loni v listopadu v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí, kteří byli v tu dobu na palubě. Šlo o let MH17, letadlo startovalo z Amsterodamu a namířeno mělo do Kuala Lumpuru.

Rusové přišli u Avdijivky o množství bojové techniky:

ČTĚTE TAKÉ: Putinovi vypršelo datum spotřeby, tvrdí americký analytik. Argumentuje i mocným špionem

Server Sota v sobotu mimo jiné zveřejnil video, na němž muž, kterého server označil za spolupředsedu skupiny nazvané Ruské hnutí za Strelkova (RDS), čte na tiskové konferenci Girkinův dopis oznamující kandidaturu. V něm Girkin svým stoupencům ukládá, aby založili volební štáb a začali sbírat podpisy pro jeho kandidaturu, uvedla Sota.

Moskevský soud v září Girkinovi vazbu prodloužil o další více než tři měsíce. Ve vazební věznici Lefortovo zůstane nejméně do 18. prosince. Někdejšího šéfa doněckých separatistů dostala za mříže i jeho prostořekost. Koncem letošního března například doporučil Putinovi „držet hubu“, aby se za něho Rusové nemuseli stydět. Reagoval tím na skutečnost, že ruská armáda k bombardování Ukrajiny nepoužívá moderní hypersonické rakety Kinžal.

Girkin si svými výroky získal v Rusku řadu podporovatelů, zároveň má ale i hodně nepřátel. „Je ubohý. Je to Frankenstein sešitý ze závisti, žluče, nenávisti a patologických pochyb. Proto je odsouzen k selhání,“ řekl před časem pro CNN Prima NEWS Vladislav Šurygin, známý ruský vojenský expert a člen ultrakonzervativního Iziborského klubu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už dříve prohlásil, že Putin má ve volbách plánovaných na příští rok bezprecedentní podporu a že pokud by kandidoval, získal by drtivou většinu hlasů. Očekává se přitom, že ruský prezident, který je u moci už více než 20 let, v čele země zůstane. Agentura Reuters poznamenala, že Girkin je kvůli situaci v Rusku a svému věznění nepravděpodobným uchazečem.

Tagy: