Procházka po zranění: Jsem trošku naštvaný, ale vrátím se ještě nebezpečnější

Český šampion UFC Jiří Procházka bohužel nedostane příležitost obhájit svůj titul v polotěžké váze. Důvodem je jeho vážné zranění pravého ramene, kvůli němuž musí na operaci a očekává se, že ho čeká velmi dlouhá rekonvalescence. Sám bijec nyní promluvil v rozhovoru pro deník Sport, kterému řekl, že se i přes poraněné rameno cítí výborně. Podle svých slov je sice naštvaný, ale věří, že po operaci a rekonvalescenci ještě více zesílí a vrátí se do klece nebezpečnější. Zároveň popsal, jak si zranění způsobil i jak nyní rameno opečovává.

Procházka se podle svých slov i přes poraněné rameno „cítí výborně, jako vždy“. Úraz je však natolik vážný, že si vyžádá operaci a dlouhou rekonvalescenci. Procházka kvůli tomu musel zrušit svůj zápas s Brazilcem Gloverem Teixeirou o titul polotěžké váhy UFC, který měl český zápasník obhajovat. Místo toho se pásu vzdal. „Možná jsem trošku naštvanej... Ale věřím, že vše je tak, jak má být,“ poznamenal šampion pro deník Sport.

Sám věří, že čas strávený léčbou využije i k tomu, aby nabral sílu. „Když vidím zápasníky a všechno dění kolem boje, tak věřím, že tento čas dokážu naplno využít jedině v to, abych zesílil a přišel ještě nebezpečnější,“ řekl v rozhovoru Procházka.

Rameno si poranil během tréninku na titulový zápas s Teixeirou. „Během sparingu jsem udělal jednu základní chybu při wrestlingu a soupeř mě hodil na stranu, přímo na to rameno,“ popsal zápasník. Rameno měl prý již delší dobu v ne úplně dobrém stavu a nyní si podle slov fyzioterapeuta Pavla Koláře „dotrhl, co měl načnuté“.

Čeká ho proto složitá operace a následná rekonvalescence. Celkem může být bez zápasů až 12 měsíců, ačkoliv sám Procházka tvrdí, že chce být do půl roku zpátky. Před zákrokem své rameno pochopitelně šetří a pečuje o něj. „Snažím se rehabilitovat, chladit. Chodím i do hyperbarické komory. Taky využívám různá infračervená světýlka na rozproudění krve a snížení otoků. A všechny možné léčebné procesy,“ zmínil Procházka pro deník Sport.

Bojovat se zraněním? Přemýšlel jsem o tom, říká bijec

Český zápasník, kterému se přezdívá „Denisa“, podle všeho v USA nezůstane, ačkoliv mu UFC nabídla lékařské kapacity v zámoří. Místo toho se nejspíš vrátí do Česka, kde by se o něj mimo jiné měl starat i právě zmiňovaný Kolář.

Zároveň však zvažoval, že by do zápasu s Teixeirou o titul nastoupil i s pochroumaným ramenem. „Vím, jak jsem se cítil po zranění. Hned po tom, co se to stalo. A musím říct, že i teď jsem přemýšlel, že bych do zápasu nějakým způsobem naskočil… Protože mě to štve. Věřím ve vítězství za každých okolností. A co se týče boje, tak už jsem v zápasech byl mnohokrát zraněn, nemocnej, bez sil. Se všelijakými obtížemi a dotáhlo se to vítězně do konce,“ řekl Procházka.

Bijec se zároveň vrátil k tomu, že dal k dispozici svůj titul šampiona polotěžké váhy UFC, který získal v červnu letošního roku. „Trošku jsem nesouhlasil s tím, že budu muset odevzdat titul. Ale učinil jsem tak, protože mi bylo přislíbeno, že hned jak se vrátím, tak dostanu možnost o něj bojovat,“ komentoval to. Místo něj a Teixeiry se tak o místo šampiona utkají Polák Jan Blachowicz a Magomed Ankalajev z Dagestánu.

Tagy:
úraz UFC Jiří Procházka Pavel Kolář Glover Teixeira Ultimate Fighting Championship Jan Błachowicz