Vyhazujete telefon? Pozor na hackery, mohou zneužít vaše hesla k účtům i kontakty

Mobilní telefon

Nejen kontakty, fotky a videa, ale třeba i hesla k bankovním účtům. To všechno o lidech ví jejich elektronika. Když například vyhazujete telefon a nedáte si pozor, může všechny informace zneužít hacker. To, že zařízení vypnete a hodíte do sběru, nestačí.

Kontakty a fotky přetáhnu do nového telefonu a na starém zmáčknu smazat. Tak řeší přechod na novou elektroniku většina Čechů. Jenže pouhé smazání pomocí tlačítka nemusí stačit, a to zejména, když zařízení někomu prodáváte. „I když se data tváří, že po továrním nastavení zmizela, nezmizela. Pokud ukládáte cokoliv, data v zařízení zůstávají,“ upozornil technický ředitel společnosti Eset Miroslav Dvořák.

„I když zařízení třeba nefunguje, pořád v elektronice mohou nějaká data být. Čip tam pořád může někde figurovat a je tedy šance z toho data dostat,“ potvrdil technický expert společnosti DataHelp Štěpán Mikeš.

Jak data bezpečně vymazat?

Pro úplné smazání dat je třeba data zašifrovat většinou pomocí speciálního programu. Novější telefony už to ale dělají za vás. Pak už jenom musíte telefon nebo jiné zařízení uvést do tzv. továrního nastavení.

Pozornost se nevyplatí jenom u telefonů, tabletů nebo počítačů, ale i u méně zjevných adeptů. Je potřeba odborně promazat třeba i tiskárny, zejména ve firmách. „Většina lepších tiskáren obsahuje pevný disk, na který jsou ukládány tiskové úlohy a skeny. Pokud uživatel nezvolí v menu zařízení bezpečné vymazání nebo šifrování dat, je možné tato data z disku obnovit,“ sdělil ředitel společnosti DATA 112 Jiří Sluka.

Pokud ale starou elektroniku vyhazujete, existuje i jednodušší řešení – jeho paměť fyzicky zničit. Buď provrtat plotýnku pevného disku nebo najít správný čip a zlomit ho.

Tagy: