Už čtyři roky bloudí vesmírem cabrio Elona Muska. Tipněte si, kolik má najeto

Před čtyřmi lety vyslal technologický magnát a ředitel společnosti SpaceX Elon Musk do vesmíru společně s raketou Falcon Heavy svůj osobní elektromobil Tesla Roadster. V blízkosti Země se červený kabriolet s figurínou Starman ocitne nejdříve v roce 2091, pravděpodobnost srážky ale není nejmenší. Střetnout se ovšem může i s Venuší či Sluncem. A najeto má více než kterýkoliv jiný automobil.

Červený sportovní vůz, ve kterém sedí figurína ve skafandru s přezdívkou „Starman“, je dnes stále ve vesmíru a pohybuje se po osamělé, podlouhlé orbitální dráze kolem Slunce. Občas zabrousí až na oběžnou dráhu Marsu a jindy blízko k rodné Zemi. Vzhledem k tomu, že šlo o první experimentální start, nemá auto ve vesmíru žádný vědecký úkol. Musk se tehdy vyjádřil v tom smyslu, že chce, aby raketa nesla tu „nejhorší věc, jakou si dokážeme představit“. Vybral si tedy svůj vlastní luxusní roadster Tesla.

Slušný nálet a zářná budoucnost

Minulé pondělí byl roadster lokalizován asi 234 milionů mil od Země a asi 200 milionů mil od Marsu, když roloval tzv. územím nikoho. Podle všeho je Muskův vůz stále v kompletním stavu, podle astronoma Jonathana McDowella byl ale v minulosti na svých toulkách vesmírem pravděpodobně zasažen různě velkými meteority.

Za poslední čtyři roky roadster „ujel“ téměř dvě miliardy mil, tedy asi 3 320 miliardy kilometrů, a dokončil asi 2,6 smyček kolem Slunce. Občas se ale dostane docela blízko k jiným nebeským objektům. V roce 2020 se vozidlo například přiblížilo k Marsu, přičemž proletělo do vzdálenosti pěti milionů mil od planety, což je dvacetinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

Srážka na obzoru?

Podle údajů NASA roadster pravděpodobně neproletí v blízkosti jiné planety až do roku 2035, kdy se znovu setká s Marsem. V letech 2047 a 2050 pak provede dva průlety v okruhu několika milionů mil od Země. Pravděpodobnost, že se auto srazí se Zemí během příštích 15 milionů let, je nemalých 22 procent, šance, že narazí do Venuše nebo Slunce, činí 12 procent.

Složitá a nepředvídatelná realita cestování vesmírem ztěžuje přesně předvídat, jakou cestou se Tesla v budoucnu vydá. Profesor astrofyziky na Univerzitě v Torontu Hanno Rein CNN řekl, že studium trajektorie roadsteru nemá velkou vědeckou hodnotu, a proto astronomové o nasměrování svých vysoce výkonných dalekohledů jejím směrem příliš neusilují.

Do znovuobjevení minulý týden byl extravagantní roadster naposledy pozorován v březnu 2018, asi měsíc po vystřelení do kosmu. Pokud auto v budoucnu nasadí kurz směr Země, budeme muset doufat, že se roztrhá na kusy, když narazí zpět husté zemské atmosféry Země. (Vesmírné objekty letící směrem obvykle shoří během vstupu do atmosféry, pozn. red.).

Konečný osud roadsteru bude pravděpodobně znám až za mnoho milionů let. Musk nicméně v roce 2018 řekl, že doufá, že lidé tou dobou už založí osady na jiných planetách a  budou moci jeho dědictví odtáhnout do muzea.

Tagy: