Prodej stromků je v plném proudu. Za jedli lidé zaplatí 700 korun, za smrk 500

Prodej vánočních stromků

Advent teprve začal, prodej stromků je však v plném proudu

Prodej vánočních stromků už je v plném proudu. I letos se podle mnohých prodejců nejvíce prodává kavkazská jedle, která vydrží nejdéle. Ceny jsou obdobné jako v předešlém roce, a to v rozmezí od 400 korun do dvou tisíc.

Na plantáži v Chomýži na Kroměřížsku začali s řezáním vánočních stromků už před dvěma týdny. Na 40 hektarech dokážou pro trh každoročně vypěstovat několik tisíc stromků. „Jako by to byly moje děti. Starám se o všechny od těch nejmenších až po ty, které se vyřezávají,“ uvedla pro televizi CNN Prima NEWS brigádnice Marie Láznová.

Podle prodejců stromků je v posledních letech mezi lidmi největší zájem o kavkazskou jedli. Za dvoumetrový stromek letos lidé zaplatí přibližně 700 korun, zatímco za stejně vysoký smrk 500 korun. Přestože si za jedli připlatí, dávají mnozí přednost právě jí. „Určitě vydrží déle, navíc nepíchá a nejspíš je dekorativnější než smrk,“ řekl Přemysl Bača, majitel plantáže v Chomýži, kde z 80 procent pěstují právě jedli.

Nejdražší jsou kavkazské jedle

Ceny nechali prodejci stejné jako loni. „Držíme je stejné už několik let. Nejlevnější jsou klasické smrčky, potom jsou borovice. Nejvíce si lidé připlatí za luxusní kavkazské jedličky,“ uvedl jeden z nich.

I když se první vánoční stromky začínají řezat už v listopadu, pěstitelé tvrdí, že pokud se o ně majitelé dobře postarají, vydrží až do Tří králů, kdy je většina lidí odstrojuje. Majitel plantáže v Chomýži Přemysl Bača doporučuje nechat stromek před svátky zabalený v síti a na mrazu na balkoně či zahradě. „Není potřeba dávat ho do vody,“ vysvětlil Bača.

Tagy: