Šílená teta, přísná profesorka i uštěpačná hraběnka. Připomeňte si slavné role zesnulé Smithové

Smithová jako nezapomenutelná profesorka McGonagallové v sérii o Harrym Potterovi

Zemřela Maggie Smithová

Maggie Smithová, která v pátek ve věku 89 let zemřela, patřila mezi nejvýraznější britské herečky. Její kariéra, trvající více než šest dekád, zahrnuje bezpočet ikonických rolí, za které získala několik prestižních ocenění, včetně dvou Oscarů. Do paměti diváků se Smithová zapsala nejen jako profesorka McGonagallová z Harryho Pottera nebo hraběnka Crawleyová z Panství Downton, ale také řadou dalších rolí, které formovaly světovou kinematografii. Připomeňme si klíčové momenty její mimořádné kariéry.

Smithová začala svou kariéru na britských divadelních prknech, kde se stala členkou prestižního National Theatre pod vedením Laurence Oliviera. Během této éry excelovala v Shakespearových hrách, například jako Desdemona v Othellovi, poznamenal deník The Independent.

ČTĚTE TAKÉ: Spisovatelka Halina Pawlowská je ve vážném stavu v nemocnici. Trápí ji problémy s plícemi

Její filmová kariéra nabrala na obrátkách v roce 1969, kdy získala Oscara za hlavní roli ve snímku Nejlepší léta slečny Jean Brodieové, kde ztvárnila svéráznou učitelku s neortodoxními metodami. O několik let později přišel další úspěch – druhý Oscar za vedlejší roli ve filmu Apartmá v Kalifornii z roku 1978. V tomto filmu předvedla mimořádný komediální talent a všestrannost.

V 70. letech ztvárnila další významné role. Ve filmu S tetou na cestách (1972), za který získala nominaci na Oscara, hrála extravagantní ženu, jež vzala svého synovce na dobrodružnou cestu. V roce 1978 zazářila po boku Laurence Oliviera a Bette Davisové v adaptaci románu Agathy Christie Smrt na Nilu.

Během 80. let pokračovala ve svém úspěšném tažení. Za zmínku stojí například její role ve filmu Soukromá slavnost (1984), za níž získala cenu BAFTA, či snímek Souboj titánů (1981).

Pozdější kariéra

Pro mnohé fanoušky bude Smithová navždy spjata s rolí profesorky Minervy McGonagallové v sérii o kouzelnickém chlapci Harry Potterovi. Její ztvárnění této přísné, ale spravedlivé učitelky se stalo ikonickým a přineslo jí zcela novou generaci fanoušků.

Další významná role přišla s britským seriálem Panství Downton, kde zářila jako hraběnka Violet Crawleyová. Její břitký humor a sarkastické poznámky z ní udělaly jeden z nejoblíbenějších charakterů seriálu. Její výkon byl oceněn i několika cenami Emmy a Zlatými glóby.

Smithová si také zahrála v komediálně-dramatickém snímku Hotel Marigold a jeho pokračování Druhý báječný hotel Marigold, kde excelovala po boku Judi Dench a Billa Nighyho. Objevila se také v hlavní roli ve filmu Dáma v dodávce, kde ztvárnila excentrickou bezdomovkyni, která žije v dodávce zaparkované na příjezdové cestě londýnského dramatika Alana Bennetta, připomnělo zpravodajství BBC.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obyčejný film o neobyčejné herečce. Snímek o Ivě Janžurové dorazil do kin, natočila ho dcera

Tagy:
Velká Británie smrt film kultura herečka celebrity filmové role Harry Potter Panství Downton legenda umění a zábava umění, kultura, zábava a média společenská rubrika Maggie Smithová