Propouštění státních zaměstnanců jen na papíře? Vláda škrtla pouze neobsazená místa

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá reformu dávkového systému.

Obří propuštění se nekoná

Obří propuštění se nekoná. Vláda sice slíbila, že počet státních zaměstnanců výrazně sníží, jenže zatím to vypadá, že ohlášené propouštění je pouze na papíře. 
Loni ke konci října byl skutečný počet státních zaměstnanců o 23 tisíc nižší, než na kolik měl stát připravené peníze v rozpočtu. Když se tedy letos vláda chlubí, že škrtla platy pro 11 tisíc lidí, výpověď nemusí dostat ani jeden pracovník.

Loni v listopadu se premier Petr Fiala (ODS) chlubil, že jeho vláda sáhla k největšímu snížení počtu úřednických míst od roku 2015. Zatím to ale vypadá, že obří propouštění je pouze na papíře a že vláda škrtá jen neobsazená místa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečkovo přešlapování je za hranou, večírkem si zničil pověst, říká politolog. Vyměnil by ho

Ke konci loňského října byl skutečný počet státních zaměstnanců o 23 tisíc nižší, než s kolika počítal státní rozpočet. Vláda ale slíbila škrtnout jen 11 tisíc míst, o které snížila objem na platy lidí placených ze státního rozpočtu. „Není to šetření na papíře. Důležité je, že jsme snížili celkový objem na platy. Skutečně se ruší pracovní místa, to ale neznamená, že dochází k nějakému masovému propuštění. Někde stačí nenabírat nové lidi a někde se ty výpovědi prostě rozdávat budou,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Vidíme, že se škrtají tabulková místa a ne reálná. Potřebujeme ale škrtat ta reálná,“ sdělil ekonom Vladimír Pikora.

Nejvíc úředníků mělo odejít z ministerstva práce. Dohromady mělo jít zhruba o 1 800 míst, z toho hned 1 500 se mělo týkat úřadů práce. „Praxe je taková, že se lidem nabízejí jiná, neobsazená místa. Oni mohou buď souhlasit, či ne. V tuto chvíli nejsme schopni říct, kolik lidí reálně od ledna odejde,“ sdělil mluvčí ministerstva práce Jakub Augusta. „Právě úřady práce mají obrovskou agendu. V posledních letech byly skutečně zavaleny, tam si myslím, že je naopak nedostatek lidí,“ popsala ekonomka Ilona Švihlíková

Někde se podle posledních informací dokonce budou nová místa zřizovat, „Nově vzniklých míst je 16. Pět nových míst je zřízených na dobu určitou a budou financovány z projektů, nikoliv ze státního rozpočtu. Celkově tedy dochází k úspoře,“ sdělila mluvčí ministerstva průmyslu Miluše Trefancová. „Když se podívám, jak dramaticky v posledních letech rostl počet státních zaměstnanců, tak je evidentní, že musíme škrtat. Ne tisíce, ale desetitisíce,“ řekl Pikora.

Tagy: