Úředníci EU dostanou přidáno, letos už podruhé. Brusel zachvátilo platové šílenství

Orgány Evropské unie ovládlo platové šílenství. Během letošního roku budou už podruhé navýšeny platy a důchody 50 tisícům zaměstnanců EU, píše deník Bild. A to je také důvod, proč potřebují na svůj provoz přibližně o 70 milionů eur více (1,7 miliardy korun).

Kvůli vysoké inflaci se letos platy zaměstnancům EU zvýšily o 1,1 procenta, a to zpětně k 7. lednu. Nyní má podle interních propočtů Evropské komise následovat další růst, tentokrát o jedno procento, a to opět zpětně k 1. červenci. Nejvyšší mzda úředníka EU činí 23 262 eur (567 592 korun), nejnižší je 2 500 eur (61 000). Jsou to základní mzdy bez příplatků, které jsou osvobozené od daně, píše Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Evropská zbabělost a mimoňství. Platit teroristům z Hamásu je vrchol zvrácenosti, říká expert

Platy se úředníkům zvýšily už vloni a také dvakrát, připomíná deník Bild. Celkem to bylo o sedm procent.

Evropský parlament potřebuje o 6,8 milionu eur více na platy zaměstnanců a Evropská služba pro vnější činnost, tedy diplomatická služba EU, která vykonává zahraniční a bezpečnostní politiku Unie, o 3,5 milionu eur více.

Problémem jsou ovšem štědré důchody, které Brusel svým úředníkům vyplácí a náklady na ně se vymykají kontrole. Letos bylo například o 50 procent více invalidních důchodů, než se očekávalo. V současné době chybí na jejich financování 61,1 milionu eur.

Evropská unie totiž nabízí nejen vysoké platy, ale také nezvykle vysoké důchody. A počet úředníků se nedaří snížit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Europarlament schvaloval emisní normu EURO 7

Tagy: