Drahá šunka místo kulturních akcí? Praha 1 řeší stánek před orlojem, místo pronajímá nadaci

Stánek  drahou šunkou a Staroměstském náměstí

Nejasnosti kolem stánku se šunkou na Staromáku

Prostranství za pražským orlojem získala za symbolický pronájem Nadace Pražské děti. Nad následným využitím lukrativního prostoru však mnohým zůstává rozum stát. Nadace ho totiž poskytuje i dalším nájemcům, kvůli čemuž se na místě hojně navštěvovaném turisty místo akcí pro veřejnost především prodává šunka. Podle vedení Prahy 1 tím nadace porušuje smlouvu. Provozní Ondřej Rušňák se ale brání, že se na stánku nic špatného neděje.

Stánek stojící na prostranství pronajatém Nadaci Pražské děti má podle mnohých reputaci, že vydělává především na turistech, kterým prodává šunku za často zpochybňovanou cenu. Případem se zabýval také „poctivý průvodce“ Prahou Janek Rubeš. „Dříve tam neměli uvedené porce. Měli napsanou cenu 89 korun a turista si myslel, že to stojí porce šunky, ale to bylo za 100 gramů. Někteří turisté dostali 500 gramů, někteří dostali kilo, a když jsme tam poslali Čecha, najednou se ten pán zeptal, kolik té šunky chce,“ popsal praktiky stánkařů Rubeš. Provozní Ondřej Rušňák se brání, že jelikož turisté ukrojené množství odsouhlasí, na stánku se neděje nic špatného.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: U Staroměstského náměstí se objevilo absurdní dopravní značení. Chtěli ho místní, tvrdí město

Orgány Prahy 1 doporučují městské části, aby vypověděla Nadaci Pražské děti smlouvu. „Hlavní problém je, že smlouva byla původně uzavřena za účelem uspořádání primárně kulturně-společenských akcí ve spolupráci s městskou částí a k tomu doprovodných prodejních aktivit. Nicméně reálný stav je takový, že prodejní aktivity jsou jen zřídkakdy doprovázeny kulturními akcemi,“ uvedl předseda Finančního výboru Giancarlo Lamberti.

Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) předpokládá, že rada městské části smlouvu nadaci skutečně vypoví. Může to ale trvat až dva roky, protože obě strany jsou vázány dohodou, která výpovědní lhůtu 24 měsíců předpokládá. Místopředseda nadace Vladimír Krištof avizoval, že bez prostranství u radnice možná nebudou mít finanční prostředky k dalšímu fungování. Podle předsedy finančního výboru Lambertiho jsou za aktuální situaci odpovědní předchozí politici.

Tagy:
Staroměstský orloj Staroměstské náměstí Praha 1 Janek Rubeš Praha městská část šunka Terezie Radoměřská Nadace Pražské děti