Protest zemědělců v Jablonci skončil fiaskem. Místo desítek traktorů přijelo jen 12 strojů

Na protest zemědělců do Jablonce nad Nisou přijelo jen dvanáct farmářů.

Zemědělci zvažují další protesty

Výjezdní zasedání vlády v Jablonci nad Nisou doprovázelo ve středu troubení traktorů. Nespokojení zemědělci přišli se svými požadavky i za premiérem Petrem Fialou (ODS). Farmáři tvrdili, že už mají dost slibů, ale nakonec opět se slibem odešli. Celkovému dojmu z protestu navíc nepomohl ani fakt, že místo zamýšlených několika desítek traktorů přijelo jen 12 strojů.

Traktory se do centra města začaly sjíždět kolem desáté hodiny dopoledne. Strojů zemědělské techniky měly být desítky, ale nakonec jich dorazilo jen dvanáct. Mnoho farmářů dalo přednost práci na poli. Jejich zástupci přijeli žádat konec slibů kabinetu premiéra Fialy.

ČTĚTE TAKÉ: Jak plní vláda programové prohlášení? Část slibů zřejmě splnit nestihneme, přiznává Stanjura

„Nic není černé na bílém – právě o to usilujeme. Chceme po vládě, aby své sliby dala na papír a podepsala,“ vyjádřil požadavky jeden z protestujících. Další farmáři hřímali o tom, že mnozí z nich si musí vzít úvěry, aniž by věděli, zda je budou schopni zaplatit.

Krátce před polednem kolona traktorů už podruhé projížděla městem. Protestní akce žádné výrazné komplikace v dopravě nezpůsobila. Někteří občané Jablonce vyjadřovali zemědělcům své sympatie. S jejich případnými dalšími protesty by souhlasili.

O půl druhé odpoledne předali farmáři své požadavky premiérovi před radnicí. Předseda vlády reagoval, že jejich výzvu chápe. „Základním problémem je obrovská regulace a byrokracie. S tím musíme něco udělat,“ zavázal se před protestujícími zemědělci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda chce sankce na dovoz ruského obilí. Může to vést k dalšímu zdražování, varují ekonomové

Tagy: