Protesty proti pandemickému zákonu pokračují i druhý den. Jsou ale komornějšího rázu

Protesty před Sněmovnou

Proti pandemickému zákonu nemají výhrady pouze opoziční poslanci ve Sněmovně. Proti novele od úterý na Malostranském náměstí protestuje i veřejnost. Středeční akce je ale oproti předchozímu dni skromnější. Demonstrace má trvat do hlasování poslanců.

Odpůrců novely pandemického zákona ve středu před Sněmovnu přišlo méně než v úterý. Podle odhadu byla po třetí hodině odpolední na místě zhruba stovka demonstrujících. „Dnešní demonstrace je podstatně menší a neduživější sestřičkou té včerejší. Mluvilo několik řečníků. Okomentovali výstupy z tiskové konference vlády,“ sdělil z místa demonstrace reportér CNN Prima NEWS Karel Rychlý. Vláda na středeční tiskové konferenci mimo jiné oznámila, že plošné testování zaměstnanců ve firmách a testování žáků ve školách skončí 18. února.

V úterý demonstranti vztyčili makety šibenic, které podle nich symbolizují pandemický zákon. Ve středu se objevily modely žiletek. „Ty mají symbolizovat, že naše společnost je na hraně ostří žiletky, konkrétně mezi demokracií a totalitou,“ vysvětlil Rychlý.

Prostor před Sněmovní ulicí střeží policie a k budově Sněmovny pouští osoby pouze po identifikaci. „Zatím jsme nezaznamenali žádný problém,“ řekla po 15. hodině policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Protest má podle pořadatelů pokračovat až do chvíle rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Jeden z organizátorů protestu Jiří Janeček demonstranty v poledne na místě ujistil, že středeční akce je oznámená. Na místě je také občerstvení. „Hlavně jsme sem přišli podpořit všechny poslance, kteří celou noc drželi neschválení pandemického zákona,“ uvedl Janeček za potlesku demonstrujících.

Policie zadržela šest lidí

Při předchozím protestu v úterý bylo kolem poledne podle policie na Malostranském náměstí zhruba 1 500 demonstrantů, později jich ubývalo. Po 15:30, kdy organizátoři rozpustili program na náměstí, jich zbyly zhruba dvě stovky v prostoru před Sněmovní ulicí. Podle demonstrantů, kteří přišli znovu ve středu dopoledne, někteří z protestujících vydrželi na místě do středeční 1:00. Další sledovali dění okolo Sněmovny on-line z domovů.

Na náměstí si demonstranti v úterý přinesli vlajky a transparenty s hesly. Další odpůrci koronavirových opatření se zúčastnili protestní jízdy automobilů, s nimiž se z celé země sjeli do Prahy a zaparkovali na Letenské pláni. Policie také zadržela šest lidí kvůli tomu, že před Sněmovní ulicí zaútočili na policisty. Jeden policista byl lehce zraněn. Dalšího muže policie zadržela kvůli použití pyrotechniky.

Poslanci o sporné novele jednali přes noc od úterních 10:00. Sněmovna ráno hlasy koalice rozhodla, že bude schvalovat pandemickou novelu zrychleně. Hnutí ANO si pak vyžádalo dvouhodinovou přestávku.

Tagy:
policie demonstrace CNN Prima NEWS poslanci Poslanecká sněmovna hlasování protesty ANO 2011 demonstranti poslanecká sněmovna vláda Praha koronavirus COVID-19 Jiří Janeček Malostranské náměstí pandemický zákon Poslanecká sněmovna ČR