Plošné testování dětí ve školách a zaměstnanců ve firmách skončí 18. února, rozhodla vláda

Testování žáků

Konec testování

Plošné testování zaměstnanců ve firmách a testování žáků ve školách skončí 18. února, rozhodla vláda. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) to ve středu oznámil u řečnického pultu na plénu Sněmovny. Následně to na tiskové konferenci potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Hospodářská komora předpokládá, že část živnostníků a podniků bude v pravidelném testování pokračovat i po skončení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví.

„Plošné testování zaměstnanců ve firmách skončí 18. února, rozhodla vláda,“ oznámil Vlastimil Válek, když mluvil na plénu Sněmovny, která od úterního rána jedná o pandemickém zákonu.

„Je to dobrá zpráva pro zaměstnance a zaměstnavatele, žáky a rodiče – vzhledem k vývoji pandemie covidu jsme se rozhodli, že 18. února skončí plošné povinné testování. Právě plošné testování nepochybně pomohlo zpomalit přenos nemoci,“ potvrdil následně na tiskové konferenci premiér Petr Fiala.

„Plošné testování ve školách skončí 18. února. Rozhodla o tom dnes vláda na základě návrhu ministerstva zdravotnictví,“ uvedl na Twitteru ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Vláda se výjimečně sešla ve Sněmovně právě kvůli jednání o pandemickém zákonu.

Ve firmách se v současné době testuje dvakrát týdně antigenními testy. Žáci základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách se od 17. ledna testují jedenkrát týdně. První dva týdny v lednu se děti testovaly dvakrát týdně.

Hospodářská komora předpokládá, že část firem bude v pravidelném testování pokračovat. V současné době provádí mezi svými členy průzkum, aby mohla s vládou projednat úpravy parametrů testování, pokud by se ho ministři rozhodli znovu zavést například na podzim. Zjišťuje v něm, jak osoby samostatně výdělečně činné a podniky testování zvládají a s jakými potížemi se musely potýkat. „Dotazník jsme rozesílali před několika hodinami do e-mailových schránek našich členů,“ řekl ve středu mluvčí komory Miroslav Diro.

Někdo musí povstat a říct, že končíme

Někteří odborníci však vyzývají k tomu, aby testování skončilo okamžitě. „Testujeme ze setrvačnosti, nikdo neměl odvahu říct dost. Je to čistě politické rozhodnutí. Někdo musí povstat a říct, že končíme,“ prohlásil například v nedělní superdebatě Co Čech, to politik! imunolog Jiří Šinkora.

S ním souhlasil i bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula nebo primářka Kliniky infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Bulovka Hana Roháčová. „Jsem pro to, aby se testovali lidé s klinickými příznaky. Ale jsem proti testování bezpříznakových,“ uvedla v pořadu lékařka.

Naopak hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) je přesvědčený, že plošné testování smysl stále má. Podle něj nelze jinak zajistit, aby nakažení lidé odcházeli co nejdřív do izolace. „Jestli přestanete testovat v této době, máte stoprocentní jistotu, že nakažených bude víc a víc,“ řekl v pořadu Interview ČT24.

Tagy: