Protesty ve Francii se stupňují: Maskovaná skupina s tyčemi napadla i kolemjdoucího

Demonstranti ve Francii v pátek večer a v noci na sobotu zaútočili na několik policejních stanic, rabují také obchody a zapalují auta. Informuje o tom server listu Le Figaro. Násilné nepokoje, které vyvolala smrt 17letého mladíka při policejní kontrole, pokračují. Situace je podle agentury Reuters nejsložitější krizí pro prezidenta Emmanuela Macrona od protestů takzvaných žlutých vest, které začaly v roce 2018.Počet zadržených kvůli nepokojům ve Francii stoupl na 471. Devět lidí u sebe mělo zápalné lahve. Kolem 100 lidí bylo zadrženo také v Bruselu.

Útoky na policejní stanice jsou hlášeny z Bordeaux na západě země, ze Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na předměstí Paříže či z Alès na jihu Francie. Případy rabování úřady zaznamenaly v trojici největších měst 68milionového státu – Paříži, Marseilli i Lyonu – a také například ve Štrasburku, Grenoblu nebo v Saint-Etienne. Knihovna vzplála v Métách, několik aut zase v Angers.

U pošty v Lyonu explodovalo výbušné zařízení, je vidět na záběrech na Twitteru. Po výbuchu k místu směřovala skupina černě oděných lidí. Z několika francouzských měst je zase hlášena střelba demonstrantů. Ve městě Nîmes zřejmě protestující stříleli z brokovnice na kamery, v jedné ze čtvrtí Lyonu byla hlášena střelba do vzduchu z kalašnikovů.

ČTĚTE TAKÉ: Reportérka CNN Prima NEWS z Paříže potvrdila, že během nepokojů napadli i našeho kameramana

Ministr Darmanin, který navštívil policisty v Mantes-la-Jolie západně od Paříže, vyjádřil přesvědčení, že zvítězí republika, ne výtržníci. Není si podle něj možné plést několik tisíc delikventů s naprostou většinou francouzských občanů.

Za útoky podle francouzských médií často stojí maskované skupiny ozbrojené železnými tyčemi a také zábavní pyrotechnikou. Jedno z videí na sociálních sítích natočené v Bordeaux ukazuje, jak se dav obrátí proti jednomu z kolemjdoucích.

Policie na řadě míst odpověděla slzným plynem, nad některými městy krouží vrtulníky. Přes množství nepokojů je podle policejních představitelů, na něž se odvolává Le Figaro, v noci na dnešek situace o něco lepší než o den dříve. K ukončení násilností vyzval kapitán francouzské fotbalové reprezentace Kylian Mbappé, podle něhož je musí nahradit smutek, dialog a obnova.

Francií zmítají nepokoje od úterní smrti mladíka se severoafrickými kořeny, kterého policie zastřelila, když neuposlechl její příkazy při silniční kontrole. Po celé zemi je v noci na dnešek nasazeno 45 000 policistů a četníků, o 5 000 více než předchozí noc.

Tagy: