Ostrá slova šéfky norského fotbalu. Zkritizovala Rusko, mistrovství světa v Kataru i FIFA

Jako jediná se na probíhajícím kongresu Mezinárodní fotbalové federace vymezila proti Rusy rozpoutané válce na Ukrajině a proti přidělení fotbalového mistrovství světa 2022 Kataru. Právě v jeho hlavním městě Dauhá se nyní poprvé po téměř třech letech sešli delegáti národních fotbalových asociací osobně v jednom sále. Všichni muži klopili oči, zatímco prezidentka Norského fotbalového svazu Lise Klavenessová kritizovala i šéfa světového fotbalu Gianniho Infantina.

Očekávané signály z tohoto 72. kongresu Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) nepřišly. „Světový řídicí orgán zůstal věrný sám sobě, zejména v osobě Gianniho Infantina a jeho okolí. Prezident FIFA během tříhodinové akce pronesl tři projevy, ve kterých jen opakoval známé obhajovací řeči a vyčerpával se v obecnostech na adresu pořadatelů mistrovství světa,“ napsal v komentáři prestižní německý fotbalový magazín Kicker.

Infantino se snažil vyhnout formulaci jasného stanoviska k ruské agresivní válce proti Ukrajině a k přímému požadavku vyloučení zástupců agresorské země z jednání. Rusové dorazili do Dauhá na rozdíl od šéfa ukrajinské federace Andrije Pavelky, který byl v sále „přítomný“ pouze ve videoposelství s ochrannou vestou na sobě. Překvapil tím, že místo tvrdé kritiky Rusů mluvil o všech současných místech válečných konfliktů ve světě. „Mám velkou prosbou ke všem, kdo mají ve světě moc. Prosím, zastavte tyto války,“ uvedl ukrajinský funkcionář.

Ospalé publikum tuto poměrně obecnou formulaci odměnilo dobře zvládnutým, nenápadným a rychle doznívajícím potleskem. Přesto se však ozval alespoň jeden kritický hlas nesouhlasu v podobě odvážné Norky Lise Klavenessové. Dlouholetá norská reprezentantka, která se stala prezidentkou norského svazu před necelým měsícem, byla jediná z přítomných, kdo se vymezil proti pořadatelům mistrovství světa v Kataru a vedení FIFA. „V brutální válce v Evropě, kdy jedna země napadla druhou, je třeba vyvinout tlak a FIFA musí jít v čele,“ žádala čtyřicetiletá bývalá fotbalistka.

Infantino oznámil opětovnou kandidaturu

Zástupci ruské delegace stejně jako Infantino sledovali její vystoupení s nechápavým výrazem. „Skutečnost, že ruská asociace nebyla z kongresu vyloučena, zapadá do věčného kličkování této zchátralé světové federace, kterou Infantino ovládá již šest let,“ komentoval nepochopitelný fakt Kicker. Současný šéf oznámil, že bude příští rok kandidovat na své třetí funkční období. „Je třeba se obávat, že jeho vyhlídky na vítězství nejsou špatné,“ poznamenal Kicker.

Určitě získá hlasy katarských voličů. Zatímco Lise Klavenessová označila udělení mistrovství světa za „nepřijatelné s nepřijatelnými důsledky“. „Lidská práva, rovnoprávnost, demokracie – základní zájmy fotbalu dlouho chyběly v základní jedenáctce,“ pravila Norka, zatímco Infantino ocenil „pokrok“, kterého prý v posledních letech Katar dosáhl v oblasti lidských práv.

Ale samozřejmě se nezmínil o tom, že organizace na ochranu lidských práv tento týden opět přinesla ostrá obvinění ohledně podmínek v Kataru. Místo toho dal najevo blízkost a předal slovo „svému bratrovi“, šejchu Chálidovi bin Abdulazizovi Al Thánímu, katarskému premiérovi.

Šéf organizačního výboru mistrovství světa Hasan Savádí uvedl, že ho výroky Klavenessové zklamaly. „Paní prezidentka přijela do naší země a nepokusila se nás kontaktovat a začít diskusi,“ měl říci Savádí.

Agentura Reuters ovšem přinesla informaci, že norská funkcionářka se s ním několikrát setkala a své výhrady mu sdělila.

Tagy:
Norsko žena kritika FIFA fotbal Katar Rusko Kicker Dauhá Gianni Infantino Mistrovství světa ve fotbale ruská invaze na Ukrajinu Lise Klavenessová kongres