Protiofenzíva Kyjeva v kostce: Klamný útok na jihu, postup na východě a radost místních

Ukrajinci ostřelují ruské pozice. (1. září 2022)

Ohromný úspěch Ukrajiny. Má kontrolu nad strategickým městem

Po překotné invazní části a následném stažení Rusů na Donbas je válka na Ukrajině opět v živelné fázi. Tentokrát to mají být ale Ukrajinci, kdo určují pravidla hry. Podle Kyjeva úspěšně pokračuje protiofenzíva na jihu, ale překvapivě i na severovýchodě, kde to málokdo čekal. Nebo to byl všechno jeden velký plán?

Spekulace o tom, že Ukrajina chystá protiofenzívu, se objevovaly už začátkem léta. Úderem září pak skutečně začala už čtvrtá fáze války. Po ruské přepadové válce, ústupu armád Moskvy na východ a bitvě na Donbase se na první pohled začíná více dařit Ukrajincům.

Kyjev sám v létě opakoval, že protiofenzívu plánuje. A dokonce řekl kde. V Chersonu. Strategické město na Dněpru dobyli Rusové už za úsvitu války a jeho znovudobytí Ukrajinci by přirozeně znamenalo morální vzpruhu. Minulý týden skutečně armády Kyjeva začaly v oblasti Chersonu zatlačovat Rusy na jihovýchod. Samotné město ale ještě nedobyly.

Podle některých map, které kolují na sociálních sítích, už Ukrajinci údajně opět zabrali většinu území severně od Dněpru a přibližují se k Chersonu.

Ve stejnou chvíli se ale začaly objevovat překvapivé zprávy z oblasti Charkova, který čelil prudkým bojům v úvodu ruské invaze. Právě tam měli Ukrajinci spustit druhou protiofenzívu a dost možná ještě mnohem mohutnější než na jihu. Je proto teoreticky možné, že celou dobu mediálně proklamovaná chystaná ofenzíva na Cherson měla jen zastínit silnější útok na východ od Charkova.

Tam Ukrajinci dobyli zpět taktické městečko Balaklija, nad kterým už vlaje znovu vlajka Kyjeva. Za tento triumf vojáky pochválil i prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinské síly navíc údajně postupují dále na jihovýchod k Izjumu, rovněž zabraly Kupjansk.

Ruské ministerstvo obrany pak informovalo o stahování svých vojsk od Balakliji i Izjumu. Okupanti se u těchto měst prý přeskupují a přesouvají směrem k Doněcku, což potvrdil i mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Proruský loutkový šéf správy Charkovské oblasti zároveň vyzval všechny obyvatele regionu, aby se v zájmu zachování života evakuovali. Podle odhadů amerického Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci v této oblasti dobyli zpět okolo 2 500 kilometrů čtverečních.

Podle běloruské agentury Nexta místní v oblasti s radostí vítají osvoboditele. Například město Balaklija bylo pod nadvládou Rusů takřka půl roku.

Tagy:
válka útok Moskva Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas Kyjev Charkov Dněpr Cherson Izjum Institut pro studium války Balaklija protiofenzíva