Nenahraditelná ztráta, smutní za královnu také Putin. Poslal i vzkaz novému panovníkovi

Ruský prezident Vladimir Putin přijíždí s britskou královnou Alžbětou II. do Buckinghamského paláce v Londýně. (2003)

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil s úmrtím královny Alžběty II., která ve čtvrtek zemřela ve věku 96 let, soustrast novému britskému králi Charlesovi III. Oznámily to ruské agentury s odvoláním na Kreml. Putin podle agentury TASS ocenil autoritu, jaké se královna těšila na mezinárodní scéně, a připomněl lásku a úctu jejích poddaných. Novému panovníkovi popřál odvahu tváří tvář této nenahraditelné ztrátě.

S královniným jménem jsou podle Putina neoddělitelně spjaty nejdůležitější události moderních dějin Spojeného království. „V průběhu mnoha desetiletí se Alžběta II. právem těšila lásce a úctě poddaných a také autoritě na mezinárodní scéně,“ uvedl ruský prezident.

Po smrti královny se novým britským králem stal její nejstarší syn princ Charles. Putin proto Charlesovi III. popřál „odvahu a odolnost tváří tvář této těžké, nenahraditelné ztrátě“.

Soustrast a podporu Putin vyjádřil také členům královské rodiny a všem lidem Velké Británie. Británie patří mezi nejbližší spojence Ukrajiny, na kterou ruská vojska zaútočila letos na konci února.

Královna zemřela ve čtvrtek. Britská panovnice Alžběta II. naposledy vydechla na zámku Balmoral ve Skotsku. Nejdéle vládnoucí panovnice v zaznamenané historii se dožila úctyhodných 96 let.

Tagy: