Prouza: Lockdown nic nevyřeší. Lidi nedonutíte sedět doma, můžete je jen motivovat

Tomáš Prouza

Přísná karanténní opatření už nefungují. Jedinou cestou, jak se ze současné situace dostat, je motivovat lidi. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS to uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. S tím ale zásadně nesouhlasil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj je takový přístup v situaci, kdy se zhoršuje epidemická situace v zemi, nemožný.

Přísný lockdown, který navrhuje Středula, podle Prouzy nic nevyřeší. „Jsme v situaci, kdy se Česká republika nachází těsně před krachem. Vláda říká, že nemá už ani na to, aby kompenzovala v minulosti zavřené podniky. Nemůžeme si to dovolit a hlavně to nemá smysl. Lidé už nerespektují nařízení,“ uvedl Prouza.

Právě neochota lidí dodržovat vládní opatření je podle něj výsledkem chaotického rozhodování vlády a podávání nejasných informací.

„Chaos a neochota lidí respektovat nařízení jsou způsobeny i tím, že lidé na nejvyšších místech vůbec nerespektují zákazy. Jak je možné, že ten, který byl ministrem zdravotnictví, jde na fotbal nebo do restaurace a je to úplně v pořádku? Jiní zase jdou do hotelu a tam oslavují. Ztráta důvěry je nenahraditelná,“ souhlasil Středula.

Čísla mohou být ještě horší, varoval Středula

Prouza je pro otevření obchodů. Ty totiž podle něj riziko přenosu infekce nepředstavují. „Chceme, aby vláda přišla s pravidly bezpečného fungování obchodů. Opakovaně bylo prokázáno, že nejsou místem, kde se lidé nakazí,“ sdělil Prouza.

Podle Prouzy přitom bylo správné rozhodnutí nařídit povinné nošení respirátorů na veřejnosti. „Musíme směrovat ke snižování rizika mobility. Lidé po roce nejsou ochotni sedět doma. Tak se ale logicky nedá žít. Je to o osobní zodpovědnosti. Pro 99 procent lidí je v dnešní době možné chránit se a bezpečně se pohybovat po republice,“ mínil Prouza. Další cestou je podle něj například dobrovolné testování.

Středula se ale obává, že rozvolnění by znamenalo zhoršení situace a další tlak na nemocnice, které už nyní hlásí, že jsou na hraně svých kapacit. „Zprávy, které mám od lidí z nemocničního prostředí, jsou tragické. Čísla mohou být ještě horší, než ta současná,“ varoval Středula.

„Exponenciální růst je dán tím, že lidé musejí nějak žít. Opatření, která vláda dělá, jsou velmi polovičatá. Musíme lidi motivovat k zodpovědnému chování, to povede k výrazné změně u většiny lidí. Další zákazy nikam nepovedou,“ dodal Prouza.

Tagy: