Dávejte pozor na Lužnici, Malši a Otavě, varoval ministr Hladík. Řekl, do kdy má pršet

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Ministři Petr Hladík a Marek Výborný kritizují aktivisty

Pršet bude ještě do středy na jihu Čech, pozor bude třeba dávat na zvýšení hladin na Lužnici, Malši a Otavě. Po pondělním jednání Ústřední povodňové komise to novinářům řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Od konce minulého týdne spadlo nejvíce vody v Jeseníkách, celkový úhrn srážek tam dosáhl 500 litrů na metr čtvereční. Na horách na severu země mohlo spadnout mezi 300 až 400 litry, na ostatních místech Česka sto až 200 litrů na metr čtvereční, dodal Hladík.

ČTĚTE TAKÉ: První obětí povodní v Česku je žena, policie zveřejnila detaily. Další lidé se pohřešují

Odra, která odvádí vodu ze severu Moravy, podle hydrometeorologů už kulminovala. Podle výhledu mají v následujících dnech srážky ustávat, na dolních tocích ale budou hladiny ještě kulminovat.

Pardubice se podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) podařilo ochránit od záplav manipulací na přehradě Seč. Dál vodohospodáři kontrolují situaci na Vltavské kaskádě kvůli situaci na středním Labi.

Během následujících dní se ještě počítá se spadem 70 litrů vody na metr čtvereční na Otavě, nasytí se tak levobřežní přítoky Vltavy, uvedl Výborný. Pršet má hlavně v Novohradských horách a na Šumavě.

Třetí stupeň povodňové aktivity trvá na desítkách míst země, v povodí Odry ještě voda zůstává na úrovni padesátileté vody, hladiny tam nicméně klesají. Aktuální problém představují podle Hladíka zřejmě protržené hráze v Ostravě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Tagy: