Očekáváme další pandemii. Covid byl oproti ní procházkou růžovým sadem, varuje expertka

Blíží se další velká pandemie, která může zabít miliony lidí, varovala přední odbornice na covid Kate Binghamová ve svém komentáři pro Daily Mail, který sepsala s novinářem Timem Hamesem. Světová zdravotnická organizace má nemoc nazývat zlověstně X a expertka upozornila, že svět na takovou krizi není připraven.

„Další velká pandemie je už na obzoru a může zabít o mnoho milionů více lidí než ta poslední,“ napsala v Daily Mail Kate Binghamová, bývalá šéfka britské komise pro zajištění vakcín proti covidu.

ČTĚTE TAKÉ: Covid vezme zpátečku, nebude tak zle. Velký problém je ale nedostatek léků, varuje imunoložka

O podobě nadcházející pandemie spekulovat nechtěla. Podle expertů není otázkou, jestli přijde, ale kdy dorazí. Binghamová dodala, že ještě horší je fakt, že svět udělal velmi málo, aby se na ní připravil, na což upozorňovala už loňský podzim v deníku New Scientist.

Světová zdravotnická organizace má nemoc nazývat X a podle britské expertky na vakcíny bude potřeba očkovací látku vyrobit v rekordním čase, aby lidstvo pandemii zvládlo. „Ale jak jsme již viděli, neexistuje absolutně žádná záruka, že se to povede. Na covid pak možná budeme vzpomínat jako na procházku růžovým sadem,“ poznamenala.

Dále poukázala na nepřipravenost světa na pandemii koronaviru, která byla do té doby vnímána pouze jako „apokalyptická fikce“. „Existuje spousta virů, které mutují a představují hrozbu pro lidstvo. Vědci zatím vědí o 25 virových rodinách, z nichž každá obsahuje stovky nebo tisíce různých virů, které by mohly způsobit pandemii. A to nemluvě o následcích milionu neobjevených virů, které můžou dramaticky mutovat,“ uvedla.

Nárůst ohnisek pandemie má podle Binghamové mnoho příčin – globalizaci, stísněnost měst i ničení přirozeného prostředí mnoha druhů živočichů, ve kterých mají infekční choroby často původ.

Svět by měl podle expertky do boje s pandemií investovat už nyní a nečekat na to co přijde. „Soustředit bychom se měli nejen na výzkum vakcín pro ohrožující virové rodiny, ale také vložit peníze do nejmodernějších systémů pro mezinárodní dohled nad potenciálními virovými hrozbami,“ navrhla s tím, že například vědcům by mělo být umožněno jednodušší sdílení informací.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podle Flegra bude brzy spousta lidí nakažených covidem. Katastrofa ale nenastane, shodují se experti

Tagy: