RADAR: Varování meteorologů i velké teplotní výkyvy. Kam přijde jaro a kde hrozí námraza?

Obloha

Počasí 29.1.2024 6:09

V příštích dnech se teploty místy vyšplhají až ke 12 °C, přičemž úvod týdne má být převážně slunečný. Velké teplotní rozdíly pak mohou způsobovat lokální mlhy, meteorologové také varují před možnou námrazou. V průběhu týdne se v Česku začnou objevovat srážky.

V pondělí i úterý má na většině území panovat hezké počasí. „Následující dva dny budou docela dost teplé, slunečné a nečekají nás skoro žádné srážky, shrnul ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský. Ten upozornil na rozmanitost teplot, které ovlivní v některých místech přetrvávající mlha. Nejvyšší teploty dosáhnou na 3 až 7 °C, v Pošumaví, na Frýdlantsku a Jesenicku až na 11 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Planetu zasáhl klimatický paradox. Proč jsou zimy tvrdší, když se planeta stále ohřívá?

Mlhy mohou lidem způsobit komplikace. „Zejména ráno a dopoledne se bude na komunikacích místy vyskytovat námraza, a to i mimo oblasti s mrznoucí mlhou,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Kvůli mrznoucím mlhám platí až do pondělních 11 hodin výstraha ČHMÚ. „V mlze je nutno snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích s nebezpečím smyku,“ varují meteorologové.

Na úterý meteorologové ČHMÚ předpovídají polojasno až jasno, v Čechách od severozápadu postupně až oblačno. Stejně jako v pondělí se místy vyskytne nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy. Na Frýdlantsku a Jesenicku vyšplhají hodnoty až ke 12 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve středu se od západu má postupně zatahovat a ojediněle se vyskytnou přeháňky. Noční teploty klesnou na +2 až –2 °C, v údolích až na –5 °C. Přes den se pak rtuť teploměrů vyšplhá až k 8 °C.

Ve čtvrtek očekávejte na většině území občasný déšť nebo přeháňky. V noci klesnou teploty k –1 °C, na východě až k –3 °C. Přes den se pak budou pohybovat mezi 5 až 9 °C.

Podobný charakter bude mít i počasí v pátek. V nočních hodinách bude nad nulou a někde zůstane i 6 °C, přes den se teploty mají pohybovat 7 až 11 °C.

Víkend pak přinese oblačnou až polojasnou oblohu, na severu Česka se může objevit déšť, přičemž zde očekávejte spíše zataženo.

sobotu i neděli dosáhnou ranní teploty hodnot 6 až 1 °C a měly by vystoupat k 8 až 12 °C. Oba dny počítejte i se silnějším větrem.

Tagy: