EXKLUZIVNÍ průzkum: ANO dominuje a STAN vysává Piráty. Do Sněmovny by proklouzla i KSČM

Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vlevo) a šéf hnutí STAN Vít Rakušan (vpravo)

ANO dominuje a STAN vysává Piráty

Volby do Poslanecké sněmovny by vyhrálo hnutí ANO s více než 32 procenty hlasů. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který vypracovala agentura STEM pro CNN Prima NEWS. Na druhém místě by skončila ODS se 14 procenty. Třetí příčka náleží hnutí STAN, které „přebírá“ hlasy Pirátům. Těm podle expertů výrazně uškodila vládní krize vedoucí k jejich odchodu z kabinetu. Kromě SPD, jež si drží podporu kolem deseti procent, by se do Sněmovny dostali i komunisté. Naopak TOP 09 a lidovci se nacházejí hluboko pod pětiprocentní hranicí.

Agentura STEM prováděla šetření od 2. do 11. října. Průzkumu se celkově zúčastnilo 1 093 respondentů z celé České republiky.

  1. ANO 32,1 %
  2. ODS 14,2 %
  3. STAN 10,6 %
  4. SPD 9,4 %
  5. Piráti 5,9 %
  6. KSČM 5,3 %
  7. Přísaha 4,6 %
  8. TOP 09 3,7 %
  9. Motoristé sobě 3,2 %
  10. KDU-ČSL 2,7 %
  11. SOCDEM 2,6 %
  12. Svobodní 1,6 %
  13. Zelení 1,1 %
  14. Trikolora 1,1 %

Na prvním místě se nadále a se značným náskokem drží hnutí ANO, ačkoli si meziměsíčně mírně pohoršilo. Druhá ODS má stabilní podporu nad 14 procent. Výrazně si polepšilo hnutí STAN, které poskočilo na třetí místo. SPD se po letním oslabení opět vrací na metu kolem deseti procent.

Asi největší meziměsíční změnou je značný pokles preferencí Pirátů. Agentura STEM zmíněný trend popisuje následovně: „V případě vládní krize lze za poraženého jednoznačně označit Pirátskou stranu. Piráti nejvíce oslabili, přičemž znatelně oslabilo jádro jejich podpory i voličský potenciál. Hnutí STAN pravděpodobně oslovilo nejvíce voličů, kteří dosud podporovali právě Piráty.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šlachta bude členem senátorského klubu ANO. Hnutí splnilo jeho základní podmínku

Poslední stranou, která by se dostala do Sněmovny, je KSČM. Komunisty posílil vznik koalice Stačilo!, která zaznamenala úspěch v letošních evropských volbách. Také Přísaha a Motoristé těží z úspěchu v eurovolbách. Obě uskupení potvrzují růst relevance i pro volby do Sněmovny. Naopak TOP 09 a lidovci od září oslabili. Obě strany se nacházejí hluboko pod pětiprocentní hranicí.

Průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS:

Historický propad zažívá sociální demokracie. Dříve mocná vládní strana klesá v průzkumech téměř na dno. I v říjnu se její preference pohybují pod třemi procenty.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti zpět ve vládě? Ano, když tím zastavíme extremisty. Lipavský byl víc TOPák, říká Pekarová

Tagy: