Průzkum: Nízká hladina testosteronu souvisí s obezitou. Jak se pokles u mužů projevuje?

Pokles hladiny testosteronu je přirozeným jevem stárnutí. K takzvanému mužskému „přechodu“, tedy syndromu nedostatku testosteronu, obvykle dochází mezi 45. a 60. rokem života. V posledních letech se však s deficitem hormonu, který je významně důležitý pro správné fungování organismu, potýkají i mladší muži. Jedná se o důsledek stresu, kontaktu s chemickými látkami, ale především nezdravého životního stylu. Podle interních dat společnosti SYNLAB se index tělesné hmotnosti (BMI) mužů s nízkou hladinou testosteronu zpravidla pohybuje na hranici nadváhy a obezity. Jak se pokles projevuje?

Testosteron je nejdůležitější hormon v mužském těle. Již před narozením určuje vývoj základních mužských vlastností a znaků. S jeho stoupající hladinou v pubertě přichází změna hlasu a ochlupení. Velmi významný je ale i v dospělosti.

ČTĚTE TAKÉ: Jak přežít tropická horka v Česku? Odbornice představily tipy na správný pitný režim

„Testosteron výrazně ovlivňuje sebevědomí, pocit síly, zdraví, pohody a dominance. Bez jeho dostatečné hladiny je muž neplodný a nedochází k tvorbě spermií. Závažně se mění vývoj svalů a kostí a snižuje se produkce bílkovin a červených krvinek,“ popisuje Marek Antoš z laboratoře SYNLAB.

Jedná se o civilizační problém

Vzhledem k faktorům, které k poklesu hladiny testosteronu přispívají, můžeme podle odborníků hovořit o civilizačním problému. Na vině je často stres, alkohol, drogy nebo obezita. To potvrzují i interní data společnosti SYNLAB, která analyzovala výsledky tisíců vzorků vyšetření hladiny testosteronu provedených ve svých laboratořích v posledních dvou letech.

Ukázaly, že u mužů od 30 do 40 let s nízkou hladinou testosteronu se index tělesné hmotnosti zpravidla pohybuje v kategorii nadváha (medián 29,1). Muži v rozmezí 40 až 50 let dokonce překračují hranici obezity (medián 30,7).

„Hlavní příčinou nízké hladiny testosteronu v čím dál nižším věku se jeví mohutný vzestup obezity, která má negativní vliv na hormonální rovnováhu v těle. Problematické může být v této souvislosti také užívání některých léků na psychické problémy,“ pokračuje biochemik Antoš. Ztráty testosteronu mohou dále přijít v důsledku zdravotního úrazu či prodělání některého závažného onemocnění, jako jsou příušnice.

Hladina testosteronu by se v těle mužů mladších 45 let měla pohybovat mezi 10 a 40 nmol/l. Pokud je nižší, poznat to na sobě mohou muži v podobě ztráty libida, potíží s početím, časté únavy, výkyvů nálad a snižování svalové síly. Vždy však velmi záleží na konkrétní povaze a prožitcích jedince. Někteří pokles své fyzické síly a výkonnosti prožívají velmi citlivě, jiní si toho vůbec nevšimnou.

Vliv mají chemikálie i antikoncepce

Snižování hladiny testosteronu způsobují i cizorodé chemikálie, které ve velké míře zaplavují životní prostředí. Takzvané endokrinní disruptory, tedy hormonálně aktivní látky se silnými účinky, obsahuje voda nebo potraviny. Jako příklad odborníci uvádějí fytoestrogeny přítomné v sójových bobech nebo xenoestrogeny, které se uvolňují z PET lahví či syntetických textilií.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Strašák jménem klimatizace? Přináší úlevu i klidný spánek. Klíčové je nastavení, radí experti

Dalším problémem je hormonální antikoncepce, která je vylučována močí prakticky v nezměněné formě, a tím pádem kontaminuje vodu. „Na světě jsou již v určitých částech znečištěných řek tak vysoké koncentrace hormonálních disruptorů, že některé druhy ryb žijí v populacích bez samců. Samci, kteří připlavou z čistých oblastí, se mění pod vlivem těchto látek na samice,“ vysvětluje Antoš.

Ovšem nejen nízká, ale i příliš vysoká hladina testosteronu není pro organismus ideální. Je především důsledkem nadužívání anabolických steroidů. Muži s nadbytkem hormonu mívají akné, zvýšené libido, vysoký krevní tlak a sklony k agresivitě.

Předčasný pokles, ale i nadbytek testosteronu v těle může způsobit dlouhodobé zdravotní potíže, jako je riziko vzniku cukrovky či srdečních onemocnění, vysoký krevní tlak nebo snížení funkce části mezimozku, který má na starosti koordinaci vnitřních orgánů a procesů mezi nimi.

Vyšetření hladiny testosteronu patří mezi nejčastější testy, které v laboratořích SYNLAB podstupují samoplátci. Ročně se pro něj rozhodnou tisíce zájemců.

„Troufám si odhadnout, že jedním z důvodů velkého zájmu o vyšetření hladiny testosteronu na vlastní náklady může být ostýchavost. Ze zkušeností s testem PSA pro detekci rakoviny prostaty soudím, že intimní témata muži nechtějí řešit se svým lékařem, dokud to není nezbytně nutné. U nás zakoupí vyšetření on-line a následně již jen bez objednání a dalšího vysvětlování podstoupí odběr krve,“ říká Kateřina Bílly Danyšová, generální ředitelka společnosti SYNLAB Czech a SYNLAB Slovakia.

Pomůže zdravý životní styl

Podle odborníků si je třeba uvědomit, že pokud ke ztrátám testosteronu dochází ve vyšším věku, tedy zhruba od 45 let, jedná se o přirozený proces, do něhož by se nemělo zásadně zasahovat. Vysoká hladina testosteronu ve stáří je navíc spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny a srdečního selhání.

Pokud k výraznému poklesu dochází v nižším věku, je třeba navštívit lékaře, nechat se podrobně vyšetřit a příčinu následně léčit. „Je-li příčinou ztráty testosteronu nadbytek tukové tkáně, je třeba se jí zbavit. Jde-li o přítomnost jedů v našem těle, je nutné je vyloučit a odstranit z vody, kterou pijeme, a jídla, které jíme,“ popisuje Antoš.

Produkci testosteronu můžete podpořit dodržováním zdravého životního stylu. V potravě je důležitý dostatečný obsah bílkovin a tuků, zvláště živočišných. Důležitá je také pravidelná fyzická aktivita.

Nejvhodnější je silový trénink následovaný krátkodobým aerobním zatížením. Velmi důležitý je i kvalitní dlouhý spánek s hlubokou relaxací. „Hladinu testosteronu pomáhá zvýšit také vitamin D, zinek, hořčík či vitamín B6. Je však třeba myslet na to, že po dostatečném doplnění těchto látek efekt na hladinu testosteronu v krvi mizí,“ dodává biochemik.

Tagy: