Jak přežít tropická horka v Česku? Odbornice představily tipy na správný pitný režim

V létě je více než důležité dodržovat pitný režim. (Ilustrační snímek)

Výhled počasí

Typické letní počasí dorazilo do Česka, a tak by lidé neměli zapomínat na dostatečný přísun tekutin. Správný pitný režim je v období veder dvojnásob důležitý, vliv má nejen na to, jak se cítíme, ale také na naši pozornost, bdělost a schopnost soustředění. Jak se během léta dostatečně hydratovat? Lékařka Jana Ježková, vedoucí asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP, a konzultantka zdravého životního stylu Adéla Skoupá představují užitečné tipy, jak v horkých dnech dodržovat správný pitný režim.

Ve vedru se řada lidí cítí unavená, přičemž na vině může být právě nedostatek tekutin. Není však vhodné sáhnout po energetických nápojích nebo kávě, které člověka probudí jen na moment. Ideálně by lidé měli pít vodu, minerálku nebo neslazený čaj. Nejedná se však o jediné možnosti, jak doplnit tekutiny.

Ježková představuje dalších osm tipů na nápoje a pokrmy, které jsou bohaté nejen na tekutiny, ale mnohdy také na živiny:

  • Polévky a vývary

Letní studené polévky – například gazpacho a lehké zeleninové vývary – mohou být skvělým zdrojem tekutin a zároveň poskytují důležité živiny.

  • Jablečný ocet s vodou

„Pokud smícháte jablečný ocet s vodou, získáte perfektní vzpruhu s hydratačními účinky i dalšími přednostmi, jako je třeba podpora trávení,“ vysvětluje lékařka v materiálu, který má redakce k dispozici.

  • Kokosová voda

Podle expertky výborný hydratační nápoj bohatý na elektrolyty, jako je draslík. Má přirozeně nízký obsah cukru.

  • Aloe vera nápoje

Tyto nápoje jsou známé svými hydratačními a osvěžujícími vlastnostmi. „Gel aloe vera smíchejte s vodou a citronem, získáte dokonalé osvěžení s řadou benefitů – posílení imunity, očista i boj proti únavě,“ podotýká Ježková.

  • Okurková voda

Okurky obsahují velké množství vody. Jestliže přidáte několik plátků do vody, můžete znásobit její osvěžující vlastnosti.

  • Chia semínka ve vodě

Chia semínka jsou schopna absorbovat několikanásobek své hmotnosti ve vodě, což vytváří gelovou konzistenci. „Tento nápoj je oblíbený mezi sportovci v Mexiku a USA. Zůstanete hydratovaní a plní energie,“ uvádí lékařka.

  • Kombucha

Kombucha neboli fermentovaný čajový nápoj je bohatý na probiotika a může přispět k hydrataci a zdraví trávicího systému. Může být chutnou alternativou k běžné vodě.

  • Smoothie bowls

„Jedná se o hustší variantu smoothies. Mají v sobě hodně vody díky obsahu čerstvého ovoce a zeleniny. Poskytují nejen hydrataci, ale i důležité živiny,“ doplňuje Ježková.

POZOR: Až si budete dávat nějaký drink, preferujte raději studené a vlažné nápoje, ne ledové. „I během léta by nápoje, které si dopřáváme, měly mít teplotu alespoň okolo 16 °C. Jsou vhodnější než ledově vychlazené, které osvěží jen krátkodobě a tělo je musí nejprve ohřát na svou teplotu, což zpomaluje hydrataci,“ radí odbornice. Skoupá doplňuje, že ledové nápoje snižují pocit žízně, ale způsobují zažívací obtíže.

Dva litry denně jsou jen orientační

Mnoho lidí si pokládá otázku, kolik tekutin by měli v létě pít. Na tuto otázku však podle Ježkové není ideální odpověď, neboť záleží na mnoha faktorech – hmotnosti, fyzické aktivitě, pracovní náplni či teplotě vzduchu. Tekutiny se navíc z těla vytrácí nejen pocením a vylučováním, ale také odpařováním a vydechováním.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

„Obecné pravidlo uvádí, že zdravý člověk by měl konzumovat minimálně 0,5 litru tekutin na každých 15 kilogramů své váhy. Kdo váží 60 kilogramů, měl by denně přijmout zhruba dva litry tekutin. Toto pravidlo je však jen orientační, a to především v létě, kdy ztrácíme mnohem více tekutin,“ zdůrazňuje lékařka.

„Říká se, že za každý vypocený kilogram bychom měli přijmout litr tekutin. Základem by měla být voda. Alkohol bychom měli v létě konzumovat opravdu s mírou, protože odvádí z těla tekutiny i minerální látky,“ vysvětluje dál.

Pijete při pocitu žízně? To je pozdě

Pití by mělo být pravidelné po celý den, a ne jenom ve chvílích, kdy pocítíme žízeň. Ideální je pít menší množství tekutin a často, což pomáhá tělu lépe využít přijatou vodu a předcházet náhlým výkyvům v hydrataci.

„Tekutiny bychom se měli snažit přijímat rovnoměrně v průběhu celého dne. Ideální je pít po menších dávkách a ne více než 150 mililitrů najednou, abychom organismus nepřetížili. A protože tekutiny nedoplňujeme jenom v nápojích, optimálně bychom si jejich příjem měli rozdělit mezi nápoje – zhruba dvě třetiny – a potraviny bohaté na tekutiny,“ uvádí Skoupá.

Ježková doplnila, že je důležité nepřehánět pití nápojů s vysokým obsahem cukru a kofeinu. „Mohou mít diuretický, tedy močopudný účinek, čímž přispívají k dehydrataci,“ vysvětluje.

Konzultantka zdravého životního stylu představila také další situace, při nichž je nutné pitný režim upravit nebo ho dané činnosti přizpůsobit:

  • Cestování – vodu mějte vždy s sebou.
  • Jídlo – před, během i po jídle pijeme. Podporujeme tak trávení.
  • Fyzická zátěž – před, během i po zátěži přijímejme vodu i minerální látky. Toto množství se však nezapočítává do běžného pitného režimu.
  • Klimatizace – dýchání suchého vzduchu zvyšuje potřebu tekutin. Nižší teplota naopak snižuje pocit žízně.
  • Zapíjení léků zapíjet by se měly alespoň 200 mililitry obyčejné vody. Nikoliv alkoholem, mlékem, ani kávou.

U dětí zapojte kreativitu

Jakmile stoupnou teploty nebo se zvýší fyzická aktivita, musí se zvýšit i příjem tekutin. Dospělí si obdobné situace většinou ohlídají sami, dětem je však nutné průběžně připomínat, aby se napily. Jak je k dodržování pitného režimu motivovat?

Ideální je jít dětem příkladem, tedy dostatečně sám pít, zejména vodu. K té by měl být snadný přístup. Rodiče mohou zapojit také kreativitu – používat barevná brčka, sklenice nebo lahve s oblíbenými obrázky postaviček nebo zvířat.

ČTĚTE TAKÉ: Kelly obrátila život vzhůru nohama obyčejná sprcha. U lékaře si vyslechla krutou diagnózu

„Zahrňte pití do rutiny dětí. Stanovte jim pravidelné časy, kdy mají pít, například při jídle nebo po fyzické aktivitě. Dále může pomoci zapojit je do výběru jejich oblíbeného pití. Mohou si vybírat mezi různými druhy vody, bylinkovými čaji nebo přírodními šťávami. A pak jim také můžete zorganizovat nějakou hru spojenou s pitím,“ dává tipy lékařka.

Pitný režim nepodceňujte

Klasickými příznaky nedostatečného příjmu tekutin a dehydratace jsou suché rty a ústa, únava, ztráta koncentrace, podrážděnost a snížená potřeba močení či tmavé zbarvení moči. Mezi další mírné projevy, které zažil snad každý, se řadí oschlý jazyk, neklid či bolest hlavy. Člověk však může pocítit i závažnější symptomy: křeče, zmatenost, mdloby, nízký tlak, zrychlený tep a dýchání.

„Dalšími nepříjemnostmi, které se mohou rozvinout jenom proto, že pijeme málo, mohou být riziko vzniku krevních sraženin, zácpy, suchosti sliznic nebo vznik ledvinových kamenů. U starších lidí hrozí ztráta pocitu žízně a snížená schopnost koncentrovat moč,“ dodává Ježková.

Tagy: