Velikonoční pomlázku nemá rádo 80 procent žen. Čtvrtina měla modřiny, ukázal průzkum

Tradiční velikonoční šlehání pomlázkou nemá rádo 80 procent žen. Téměř polovina zažila v důsledku šlehání bolest, čtvrtina měla někdy modřiny. Třetina žen svátek jara slavit vůbec nebude. Nejčastěji lidé ve spojitosti s Velikonoci navštěvují rodinu a přátele, do kostela se chystá jen osm procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research.

„Polovina Češek uvedla, že nemá šlehání ráda, ale i tak tuto tradici dodržují. Třetina žen tradici nemá ráda a přímo se jí vyhýbají,“ uvedl spoluautor výzkumu Michael Bouška z NMS Market Research. Tradici velikonočního šlehání má rádo jen 20 procent dotázaných žen. Svátek se těší vyšší popularitě u mužů, líbí se téměř polovině.

ČTĚTE TAKÉ: Češi vzali obchody útokem. Zásobují se na prodloužený víkend, drží se klasiky

Z negativních zkušeností ženy ve spojitosti se šleháním nejčastěji zažily bolest. Odpovědělo tak 44 procent dotázaných. Pětina oslovených se po mrskačce cítila ponížená nebo bezmocná. Čtvrtina měla někdy po šlehání modřiny. Stejné procento nikdy nezažilo nic negativního.

V Česku se na Velikonoce jako na křesťanský svátek příliš nenahlíží. Do kostela se vydává pouze osm procent dotázaných, což je stejně jako procento lidí, kteří se chystají ve spojitosti s pomlázkou pít alkohol.

Nejčastěji lidé na svátek jara nahlíží jako na příležitost setkat se s rodinou či přáteli. Na návštěvy se chystá asi polovina lidí. Z dalších aktivit se přes čtyřicet procent žen přihlásilo, že se chystají zdobit domácnost, malovat vajíčka nebo péct tradiční pokrmy. Na pomlázku se chystá jít asi 15 procent mužů, někoho šlehat hodlá asi třetina.

Letošní výsledky šetření agentury NMS Market Research jsou podobné jako ty z loňského roku. Narostl však podíl těch, kteří nehodlají svátek slavit vůbec. Výsledky ze slovenského průzkumu společnosti vyšlo, že Slováci častěji dodržují většinu tradic.

Tagy: