Vláda schytala od voličů ošklivé vysvědčení. O jejich hlasy by ale nepřišla, uvádí průzkum

Vládě Petra Fialy, která je v polovině svého funkčního období, důvěřuje pouhá čtvrtina lidí.

Kulidakis: Fiala drží vládu pohromadě, ale za jakou cenu?

Vláda Petra Fialy (ODS) v první polovině svého funkčního období své voliče příliš nepřesvědčila. Dokládá to průzkum agentury STEM/MARK, podle kterého podporovatelé kabinetu hodnotí činnost ministrů nejčastěji trojkou. Voliči by ale zůstali stranám pětikoalice věrní, protože pro ně neexistuje žádná alternativa. Průzkum se také zaměřil na jednotlivé strany koalice.

Agentura STEM/MARK zmapovala náladu voličů a bývalých voličů koaličních stran ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů. Průzkum je pro ně velmi nelichotivý. Hodnocení jedničkou neboli výborně by udělila jen čtyři procenta dotázaných. Dvojku by vláda obdržela od čtvrtiny aktuálních voličů a trojku by dostala od 4 z 10 aktuálních voličů.

ČTĚTE DÁL: Zlato zklamalo, ropa roste. Ekonom Kovanda popsal v Byznysu vývoj na komoditním trhu

Dalších 29 procent je k vládě přísnějších. Podle agentury se jedná zejména o mladé voliče, ze středních příjmových vrstev, o voliče PirSTAN z října 2021 a respondenty s nižším zájmem o politiku.

Nespokojenost podle průzkumu vychází hned z několika důvodů. Lidem vadí některá jména ve vládě, nevydařené kroky nebo absence stěžejního tématu. Bývalí voliči jsou zklamaní z konkrétních praktických kroků a celkově ji hodnotí známkou čtyři.

„I přes aktuální dílčí nespokojenost by vládě zůstala většina těchto voličů věrná. Často uvádějí, že nemají alternativu nebo je volba opozičních stran pro ně horší variantou. Pokud jde o bývalé voliče, téměř polovina by v tuto chvíli volila parlamentní opozici – dominantě hnutí ANO. Téměř čtvrtina by nyní nešla k volbám a zbylá část se ohlíží po nějaké neparlamentní nebo nové straně či hnutí. Podle posledních volebních modelů seriózních výzkumných agentur se pokles vládních stran může v polovině volebního období pohybovat mezi 5 a 8 procentními body,“ řekl autor průzkumu Jan Burianec ze STEM/MARK.

Nejlépe lidé hodnotí Piráty a STAN

Průzkum agentury se také věnoval pěti konkrétním stranám a jejich představitelům. Nejlépe byli hodnoceni Piráti, následně STAN a až poté nejsilnější strana ODS, pak následuje KDU-ČSL a TOP 09. „Celkové hodnocení souvisí i s tím, že častěji odcházejí voliči stran koalice Spolu než Pirátům či Starostům a nezávislým,“ uvádí průzkum.

„Zdá se, že vláda má jednu z nejhorších důvěr v historii, je ale zapotřebí brát tato čísla v dlouhodobém kontextu, kdy se téměř každá vláda v nějakém krizovém období potýkala s nízkou důvěrou, ale ne vždy to muselo být nevratné. Z našich dlouhodobých dat se navíc ukazuje, že vládní voliči jsou náročnější, mají někdy až nereálná očekávání, a máloco tak vládě odpustí,“ řekl Burianec.

Tagy:
průzkum TOP 09 ODS KDU-ČSL Česká pirátská strana Starostové a nezávislí vláda Piráti a Starostové vláda Petra Fialy Stem/mark