Zlato zklamalo, ropa roste. Ekonom Kovanda popsal v Byznysu vývoj na komoditním trhu

Lukáš Kovanda byl hostem pořadu Byznys.

Zlato, zemní plyn, ale třeba také kakao nebo hovězí maso. To všechno jsou komodity. O nich byla řeč v dalším díle pořadu Byznys, kde o situaci na komoditním trhu mluvil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj během nedávné krize selhalo hlavně zlato.

Na úvod trochu terminologie. Komodita je specifický druh zboží, které se na trhu prodává za jednotnou cenu a v zaměnitelné kvalitě. Komoditou proto nemůže být třeba automobil, protože existuje mnoho různých modelů, které se prodávají za rozdílnou cenu.

Komodity (někdy též suroviny) se dělí do čtyř základních skupin:

  • První a nejznámější skupinou jsou energie. Sem patří přírodní bohatství jako například zemní plyn, ropa nebo uran. Ale také elektřina.
  • Druhou skupinou jsou kovy. Nejznámější jsou ty drahé – zlato, stříbro, platina, případně palladium nebo rhodium. Vedle nich se ale obchoduje i zinek, nikl nebo hliník.
  • Třetí skupinou jsou zemědělské produkty – například kakao, káva nebo kukuřice.
  • Čtvrtá sekce komodit pak zaštiťuje maso a dobytek.

„Situace na komoditním trhu se uklidňuje v porovnání s minulým rokem, kdy ceny elektřiny a plynu vlivem války na Ukrajině dramaticky vylétly,“ popsal vývoj Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. „Pozorujeme pokles cen komodit. Na druhé straně ale citelně zdražuje ropa, její cenu ovlivňuje politická motivace. V současnosti cena ropy narůstá, protože se Rusko a Saúdská Arábie dohodly, že budou omezovat těžbu,“ dodal.

Podle Kovandy se během doznívající krize úplně nepotvrdilo, že zlato je odvěkou zbraní proti inflaci. „Zlato zklamalo, i když mělo ideální podmínky – inflační smršť, zhmotnělé geopolitické riziko v podobě vpádu ruských vojsk na Ukrajinu – to jsou učebnicové příklady, kdy by zlato mělo růst na ceně. Zlatu se vždy dařilo v době válek a hladomorů a dalších velkých krizí. Teď takřka nereagovalo. Jedním z vysvětlení je, že se více než kdy v minulosti věří centrálním bankám, že situaci stabilizují. Jiným vysvětlením je, že zlato částečně nahrazují kryptoměny,“ myslí si Kovanda.

Ten v pořadu Byznys vytyčil také hlavní rozdíl mezi obchodováním s akciemi a právě s komoditami. „Obchodování s komoditami je náročnější. Je méně předvídatelné. V případě obchodování s akciemi máte k dispozici spoustu informací. Komoditní trh není tak transparentní. Jsou tam výrazné politické vlivy,“ uzavřel.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března, na ni začátkem září navázala sezona druhá. Epizody se vysílají každý týden ve středu. Sesterským projektem pořadu Byznys je série Krypta, která se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií a má za sebou už tři sezony.

Tagy: