Volby by vyhrálo ANO, ukazuje nejnovější průzkum. Do Sněmovny by proklouzla i TOP 09

Hnutí ANO si podle modelu agentury Ipsos k eurovolbám udržuje náskok před koalicí Spolu.

Ve volbách by v květnu vyhrálo hnutí ANO, odhalil průzkum

Sněmovní volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO s 33 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14,5 procenta a třetí Piráty by volilo deset procent lidí. Do Sněmovny by se dostaly ještě hnutí STAN s podporou 8,5 procenta, SPD se 7,5 procenta a TOP 09 s 5,5 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu, který ve středu na svém webu zveřejnila agentura Median. Z vládních stran ve srovnání s dubnem posílily ODS, STAN i TOP 09, která se vrátila nad pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny.

Komunisté by v květnovém volebním modelu získali čtyři procenta, s podporou 3,5 procenta následovalo PRO 2022 a také SOCDEM. Přísaha by měla tři procenta, KDU-ČSL dvě procenta a Trikolora a Zelení shodně 1,5 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Paříž v noci po volbách zachvátily nepokoje. Macron vsadil na menší zlo levice, míní Zlámalová

Ze stran, které by se v květnu dostaly do Sněmovny, ve srovnání s dubnem výrazněji oslabilo SPD, ztratilo 2,5 procentního bodu. Naopak dál mírně rostly preference STAN, nárůst zaznamenala po dubnovém propadu na 3,5 procenta i TOP 09, v květnu by ji volilo 5,5 procenta lidí. ODS si polepšila o 1,5 procentního bodu.

Spolu by získalo 99 křesel

Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 40,5 procenta potenciálních voličů. Bez sestavení předvolebních koalic by získaly 99 poslaneckých křesel. Hnutí ANO by mělo 79 mandátů a SPD 22.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v květnu určitě zúčastnilo 50 procent lidí. Dalších deset procent dotázaných účast zvažuje. Ochota zúčastnit se voleb oproti průzkumu v dubnu mírně klesla, uvedl Median.

Svou účastí i volenou stranou si bylo jisto v květnu 45,5 procenta respondentů, 37,5 procenta dotázaných půjde volit, ale zatím nejsou pevně rozhodnuti o tom, kterou stranu. Svou účastí ani volenou stranou si není jistých 11 procent respondentů a šest procent ví, koho by v případných volbách volili, ale nejsou si jistí, zda by k volbám dorazili.

„S ohledem na nezakotvenost více než poloviny voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní dostala do Poslanecké sněmovny,“ uvedli autoři průzkumu.

Median v průzkumu mezi 6. a 31. květnem oslovil 1 013 lidí starších 18 let. Statistická chyba je půl procentního bodu u menších stran a až 3,5 procentního bodu u nejsilnějších stran.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jméno eurokomisaře oznámíme do konce července, sliboval Fiala. Teď své výroky mírní

Tagy:
průzkum politika opozice TOP 09 ODS volby KDU-ČSL ANO 2011 Starostové a nezávislí poslanecká sněmovna Median vláda voliči Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR politický proces politické strany a hnutí