Prvňáci a druháci se vrací do školních lavic. S rouškami, bez zpěvu a tělocviku

Měření teploty ve škole

Návrat do škol podle PES

Ve středu se do základních škol vrací žáci prvních a druhých ročníků. Do lavic jdou zpět zhruba po měsíční pauze způsobené restriktivními opatřeními proti šíření nemoci COVID-19. Po dvou týdnech se opět otevírají rovněž speciální školy. Na základních a středních školách by od středy měly být možné i individuální konzultace.

Po celou dobu zůstaly otevřené pouze školky. Základní školy kvůli epidemii nového koronaviru zavřela vláda 14. října, kdy byly nuceny přejít na povinnou on-line výuku na dálku. Speciální školy následovaly 2. listopadu, kdy se podle původního slibu bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) měli naopak do lavic vrátit žáci prvního stupně.

„Může nastat situace, že tady vybuchne jaderná elektrárna, pak se asi nevrátí, ale já pevně věřím, že za všech normálních situací se vrátí,“ uvedl tehdy Roman Prymula k návratu žáků začátkem listopadu, který vláda nedodržela.

Návrat ostatních školáků bude záviset na epidemické situaci

Ve školních prostorách budou nyní všude pro děti povinné roušky, zakázán je zpěv a tělocvik a učitelé by měli často větrat. Třídy se nebudou dělit do menších skupin jako na jaře, ale žáci z různých tříd by se neměli potkávat. Na rozdíl od jara také nebude docházka dobrovolná. Rodiče, kteří mají z nákazy strach, by se podle ministra školství Roberta Plagy nicméně mohli s řediteli škol domluvit na individuálním vzdělávání svých dětí doma.

Návrat ostatních školáků bude záviset na vývoji epidemické situace koronaviru a takzvaného systému PES ministerstva zdravotnictví. Při zmírnění současných opatření usednou do lavic jako další nejdřív žáci prvního stupně, deváťáci a studenti maturitních ročníků. Na středních školách by se zároveň obnovila praktická výuka pro skupiny do 20 lidí a na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnázií by se začaly třídy střídat ve výuce ve škole a z domova.

Podle protiepidemického systému ministerstva zdravotnictví je nyní v ČR rizikové skóre odpovídající čtvrtému stupni opatření. Zatím ale platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Ministr zdravotnictví Jan Blatný minulý týden uvedl, že pokud se situace do dneška nezhorší, navrhne vládě zmírnění. Mohlo by platit zřejmě od příštího pondělí.

Tagy: