První balík opatření podle Pavla nebude stačit. Očekává přípravy druhého, možná i třetího

Prezident Petr Pavel (vlevo) s premiérem a šéfem ODS Petrem Fialou

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

První konsolidační balíček z dílny vlády premiéra Petra Fialy (ODS) zřejmě nebude stačit a lze očekávat, že dojde i na druhý, možná dokonce třetí balíček. V Partii Terezie Tománkové to prohlásil prezident Petr Pavel. Pro CNN Prima NEWS zároveň poznamenal, že kvůli stabilizaci veřejných financí a také faktu, že vládní kabinety působí jen po omezenou dobu, považuje za správné, aby koalice na věci spolupracovala se současnou opozicí.

„Já se obávám, že s tím prvním balíčkem, který byl navržen a evidentně nebude stačit, moc času není,“ varoval Pavel. Premiér Fiala přitom nedávno uvedl, že je připraven nový „minibalíček“ ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), o kterém chce vláda rozhodnout v létě.

Podle Pavla však času mnoho není a rovnou dodal, že je namístě zvažovat i další balíčky. „Pokud čas nemáme promarnit dalším vyjednáváním nejen v rámci pětikoalice, ale potom i v parlamentu, tak k tomu asi budeme muset přistoupit tak, že první balíček vezmeme jako nutné zlo s drobnými úpravami, ale zároveň začneme pracovat nejen na návrhu státního rozpočtu na příští rok, ale i na balíčku číslo dvě, možná tři, který ale bude zaměřen dlouhodobě,“ prohlásil prezident.

Vidí proto cestu a význam ve spolupráci vládní pětikoalice se současnou opozicí. Sám Pavel řekl, že zájem je vidět u hnutí ANO, se kterým již jednal přes šéfa partaje a svého soupeře z prezidentských voleb Andreje Babiše.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel: Vůči Rusům u nás musíme být obezřetní. Monitorování ale neznamená sledovat každého

„Pokud se přihlásí i SPD, tak budu připraven jednat i s nimi, pokud budou mít konstruktivní návrhy,“ doplnil Pavel ke druhému opozičnímu hnutí, které má aktuálně poslance v dolní komoře.

Balíčky budou bolet, říká Pavel

Prezident navíc upozornil, že konsolidace veřejných financí není krátkodobou záležitostí, a i proto na ní musí spolupracovat strany napříč politickým spektrem, tedy včetně nynějších členů opozice, kteří by se časem mohli dostat k moci.

„Podstatné je, abychom si opravdu uvědomili, že konsolidace veřejných financí není záležitostí Fialovy vlády, ale že to je záležitost pro tuto zemi na poměrně dlouhé období dopředu, protože deficit, který máme teď, ty strukturální problémy, které náš rozpočet má, ty se skutečně nedají napravit během dvou let, které zbývají této vládě,“ pokračoval Pavel.

Prezident navíc zmínil, že dopad balíčků tak či onak nastane a lidé jej pocítí. „Samozřejmě způsobí nějaké škody, protože pokud máme napravit veřejné finance, tak to bude bolet a bude bolet každý balíček, ať už tento, nebo nějaký další,“ řekla hlava státu v Partii Terezie Tománkové.

Tagy: