První fáze odstávky elektrárny v Temelíně: Podívejte se, jak probíhá výměna paliva

Šestnáct tisíc různých úkonů a jaderný reaktor, ve kterém není žádné palivo. Tak vypadá pravidelná odstávka v Temelíně. Aktuálně se dokončuje jedna z jejích prvních částí – výměna paliva. Přestože se musí z reaktoru po více než sto kusech vyndat vše, obmění se ho pouze část.

Zářivě žluté kombinézy, všudypřítomné dozimetry a těžká technika. Po čtrnácti dnech se jedna z prvních částí odstávky v Temelíně blíží ke konci. „V prvním kroku vyvezeme všech 163 palivových souborů, což trvá zhruba necelých pět dní. V dalším kroku probíhají kontroly a následně palivo do reaktoru opět zavážíme,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Palivo z reaktoru v Temelínské elektrárně vyváží zavážecí stroj. Ten se na dálku ovládá a sleduje pomocí kamery. „Díky kamerám sledujeme pracovní tyč, která soubor převáží. Můžeme se tak podívat na to, co zrovna provádíme. Převoz jednoho palivového souboru trvá zhruba půl hodiny,“ přiblížil redakci technik zavážení paliva Vojtěch Mrkvička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rukojmí jménem jaderná elektrárna. Co se stane v Záporoží, když Ukrajinci prorazí?

Zavážecí stroj ovládají dva pracovníci, na vše dohlíží kontrolní fyzik. „Ten kontroluje, abychom soubory zaváželi na správné pozice,“ doplnil Mrkvička. Jeden po druhém se pak palivové soubory ze zatopeného reaktoru převezou do jen pár metrů vzdáleného bazénu. Většině z nich životnost ale ještě nekončí.

Palivo je stále z Ruska

„Z celkových 163 palivových souborů vyměníme 42. Mezi vyvezením paliva z reaktoru a následným zpětným zavezením uplyne přibližně měsíc. Během této doby probíhají kontroly paliva nebo další činnosti, které běží na reaktorovém sále,“ podotkl Sviták. Kontrolují se také bezpečnostní systémy nebo turbíny. Až potom se může zavést nové palivo – zatím stále ještě z Východu.

„Aktuálně ještě využíváme palivo od ruského dodavatele, nicméně už v loňském roce naše společnost uzavřela smlouvu se dvěma dodavateli: firmou Westinghouse a se společností Framatom. První dodávky od těchto nových dodavatelů budeme schopni přijmout v příštím roce,“ doplnil mluvčí.

Ani příští rok se ale ještě pálit nezačne, elektrárna musí nejdříve dopálit stávající zásoby. Nové palivo by přitom mělo být i účinnější. Odstávky se budou muset dělat místo každoročních jen jednou za rok a půl.

Tagy: