Úvodní kolo prezidentských voleb by vyhrál Pavel. V průzkumu poprvé předstihl Babiše

Expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel se utkají v druhém kole prezidentské volby.

Pavel by vyhrál první kolo prezidentských voleb, uvádí průzkum

V prvním kole prezidentských voleb by v září vyhrál generál Petr Pavel. Je to poprvé od loňského září, kdy předstihl ve volebním modelu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Rozdíl je sice v rámci statistické chyby, ukazuje ale na dlouhodobě rostoucí preference Pavla a naopak stagnující u Babiše. Na třetím místě by skončila ekonomka Danuše Nerudová. Pavel by uspěl i v druhém kole volby. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median.

Pro Babiše, který však zatím neoznámil, zda bude na prezidenta kandidovat, by v září v prvním kole voleb hlavy státu hlasovalo 23,5 procenta voličů, pro Pavla 24 procent.

„Kdyby se prezidentské volby konaly v září, tak by se v případném druhém kole prezidentské volby nejspíše utkali Andrej Babiš a Petr Pavel. Na základě rozhodnutých voličů, kteří by přišli k volbám, by zvítězil Petr Pavel, uvedla agentura Median. Pavel by podle ní získal podporu 59 procent rozhodnutých voličů.

Agentura se respondentů ptala i na jiné varianty druhého kola a v případě duelu s Babišem by pokaždé uspěl druhý kandidát. Výsledky je ale podle Medianu potřeba interpretovat opatrně, protože velká část voličů zatím není rozhodnuta, koho by v druhém kole volila.

Na třetím místě podle Medianu zůstává s desetiprocentní podporou Nerudová následovaná senátorem Pavlem Fischerem, kterého by volilo osm procent voličů, a šéfem odborů Josefem Středulou, který by získal 7,5 procenta hlasů.

Aby se zájemci o Hrad mohli zúčastnit lednových prezidentských voleb, musí do 8. listopadu odevzdat kandidátní listinu s podpisy. Výsledný počet a další technické náležitosti následně zkontroluje ministerstvo vnitra. Celkem se kandidátům nabízí tři různé cesty, kterými se mohou vydat – posbírat 50 tisíc podpisů od českých občanů, 20 podpisů od poslanců nebo 10 podpisů od senátorů.

Tagy: