Návrat v slzách. Ukrajincům zůstaly z domů jen trosky, osvobozené obce čeká těžká zima

První lidé se vrátili do obcí kolem Chersonu

Radikální stoupenci ruského vpádu na Ukrajinu zuří

V osvobozených vesnicích u Chersonu se pohybuje reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. V neděli měli místní lidé první možnost vrátit se do svých domovů. Čekal na ně ale nepříjemný pohled. Jejich domy jsou téměř srovnané se zemí.

Nebyla tu osm měsíců a vrátila se do zkázy. Dům, ve kterém se Ljuba narodila, vdala a vychovala jednu dceru, téměř přestal existovat. Zůstaly jen vzpomínky. Její manžel na střeše přehazuje rozbité tašky. Lidé se snaží uklízet, ale jen přemisťují suť, odpad nebo zbytky ruských raket z místa na místo. „Lidé přijeli a hned začali uklízet,“ popsal Serhij, jeden z místních obyvatel. Ljuba ve své rodné obci jen pláče a neví, co bude dál. Zimu prý nějak přežije u dcery a pak snad opraví dům. „Až na jaře, v zimě bude sníh a mráz,“ popsala Ljuba.

Někteří místní obyvatelé se osm měsíců schovávali ve sklepě. Báli se, ale pak si zvykli a bát se přestali. Zachraňoval je i jejich pes, který jako první slyšel hvizd raket nebo kulek z ruských vrtulníků, které systematicky ničily jeden dům za druhým. „Chodili jsme do sklepa, spali jsme tam,“ uvedla místní obyvatelka Julia.

Do přilehlého města Snihurivka smí jen vojáci. Dmytrij utekl před Rusy v květnu. Od té doby neviděl své rodiče, kteří ve Snihurivce zůstali. Vojáci ho tam nyní ale nepustili. Přestože ho od mámy a táty dělí jen dva kilometry, musí ještě počkat. „Rodičům jsem vezl jídlo a léky, ale zatím tam nemůžu,“ sdělil Dmytrij. Čekání je nekonečné, dva dny se zdají být jako věčnost. Rusové ale všude nastražili miny a vojáci musí Snihurivku vyčistit. Bude trvat léta, než se Ukrajina zbaví nášlapných min. Svět musí pomoci. Sami to nezvládnou, trvalo by to desítky let.

Po osvobození Chersonu se spekuluje o dalším postupu ukrajinské armády. Neshodnou se ale ani vojenští analytici. „Scénářů je několik. Někteří tvrdí, že zima zpomalí postup. Jiní říkají, že by Ukrajina neměla polevit a naopak by se přes zimu měla pustit do špatně připravené ruské armády,“ popsal zahraniční reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Ukrajina má totiž přislíbenou zimní pomoc od USA, takže by zimu měla přežít v relativním klidu. „Mluví se také o přeskupení sil a o tom, že by ukrajinská armáda zkusila získat Záporožskou elektrárnu a přiblížila se k Mariupolu,“ dodal Kaizr.

Tagy:
zima Ukrajina dům CNN Prima NEWS USA Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Cherson